NRK Meny
Normal

Sterk kritikk av brannvesenet

Frolandsbrannen kunne vært stoppet tidligere. Brannvesenet får kraftig kritikk i en rapport fra et statlig utvalg.

Brann Froland

Brannen - som skulle vise seg å bli Norges største skogbrann siden midten på 1800-tallet - ble ansett for å være under kontroll dag én.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Brann Froland

Rundt 20 000 mål ble flammenes rov i løpet av få dager.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Tirsdag ble den endelige evalueringsrapporten etter den store skogbrannen i Froland i juni offentliggjort.

SE BILDENE: STORBRANNEN I FROLAND

LES: STØRST ETTER KRIGEN

Ved at flere mannskaper og mer utstyr hadde vært satt inn tidligere, kunne brannen ha unngått å bli så stor som den ble, ifølge rapporten.

Video nsps_upload_2008_11_4_13_27_54_111.jpg

Se video fra juni: Kampen mot flammene

Utvalget, som ble satt ned av Justisdepartementet med fylkesmann Sigbjørn Johnsen i Hedmark i spissen, konkuderer med at brannen kunne vært begrenset. I dag overrakte Johnsen rapporten til justisminister Knut Storberget.

LES: SKOGBRANN TIL 100 MILLIONER

Hadde ikke kontroll

Brann Froland

Brannmannskaper fra Mandal til Telemark bistod i slukningsarbeidet, i brannen som herjet i over ei uke.

Foto: Geir Ingar Egeland

I rapporten kommer det fram at brannen ble ansett for å være under kontroll dag én, og at innsatsmannskaper ble dimittert påfølgende dag. Første dag hadde 800 mål brent.

LES: BRANNEN DAG ÉN

Etter arbeidsgruppas mening var det manglende etterslokningsarbeid i kombinasjon med generelt høy skogbrannfare og kraftig vind som sterkt bidro til at brannen fikk anledning til å blusse opp igjen etter at den var vurdert til å være under kontroll.

Over 70 personer ble evakuert fra hjemmene sine, totalt 26 000 mål og flere hytter ble flammenes rov i løpet av seks dager, og alt i alt kostet brannen rundt 100 millioner kroner.

Brannsjefen tar kritikk

Brannsjef i Østre Agder brannvesen, Jan Kongsvik, tar selvkritikk for det som skjedde på brannens første dag.

brannsjef Jan Kongsvik

Brannsjef i Østre Agder brannvesen, Jan Kongsvik.

Foto: Kleveland, Einar / Einar Kleveland/NRK

- Situasjonen var ekstrem og kanskje ble den ikke vurdert som ekstrem da det hele startet. Det er en ting vi må ta inn over oss og være oppmerksomme på ved senere hendelser.

- Vi var ikke raske nok til å få eskalert opp aksjonen og fikk inn nok mannskaper. Det skyldes dels at vi vurderte situasjonen feil, men det skyldes også at vi ikke fikk den bistanden vi mente vi burde få fra helikoptre, sier Kongsvik.

Han er uenig med rapporten når det gjelder helikopterberedskapen. Han mener fremdeles at helikopterne burde vært til stede fra dag én.

- Brannvesenet er dimensjonert for å slukke husbranner. Hva skulle vi gjort med 15-20 mann her? Det er alt for lite, vi måtte vært hundre, og det er ikke gjort i en håndvending å få inn.

- Vi ba om å få inn helikopter allerede to timer etter at vi kom på stedet, men da tok det enda ett døgn før vi fikk det første helikopteret, sier Kongsvik.

Kongsvik har ennå ikke lest rapporten, men sier han regner med at også sentrale myndigheter er beredt til å ta selvkritikk.

Video nsps_upload_2008_11_4_13_31_31_112.jpg

Se video fra juni: Evakuert fra hjemmet i Froland.

Arbeidsgruppa konkluderer med at det bør opprettes nasjonale støttegrupper for å forsterke brannledelsen ved framtidige skogbranner i Norge.

LES: MER OM RAPPORTEN HER