Hopp til innhold

Sjeføkonom om Equinor-strategi: – Kan skape flere jobber

Innen 2030 skal 50 prosent av Equinors årlige investeringer være innen fornybar energi og lavkarbonløsninger. – Det kan skape flere jobber enn olje- og gassnæringen vil miste, mener sjeføkonom.

Anders Opedal blir ny konsernsjef i Equinor

Konsernsjef Anders Opedal vil presentere selskapets kapitalmarkedsoppdatering.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Det har vært knyttet stor spenning til Equinor sin nye strategi etter det internasjonale energibyrået IEA presenterte en ny rapport i mai.

For å nå målet i Parisavtalen, konkluderer IEA med at utslippene må falle raskt allerede mot 2030 og nå «netto null» i 2050.

I dag presenterer Equinor en ny plan for å nå målet om å bli klimanøytrale i 2050.

Klimanøytralitet betyr å oppnå en balanse mellom mengden klimagasser som legges til og fjernes fra atmosfæren.

– En leder i det grønne skiftet

Det er konsernsjef Anders Opedal som skal presentere planene i en pressekonferanse senere i dag. Allerede nå er hovedpunktene ute i en pressemelding der de både ser på omstillingen og hvordan den skal øke avkastningen.

– Dette er en strategi for å skape verdi som en leder i det grønne skiftet, sier Opedal i pressemeldingen.

Equinor på Fornebu

Fra Equinors kontorer på Fornebu ble den nye strategien tirsdag lagt frem.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

400 milliarder innen 2030

Et av hovedpoengene er at selskapet i løpet av de fem neste årene skal ha investert 23 milliarder dollar, eller 191 milliarder kroner, i fornybar energi.

– Og innen 2030 vil vi ha investert godt over 400 milliarder kroner, sier Opedal til NRK.

Tidligere har Equinor hatt som strategi å ha investert den samme summen innen 2035. I 2020 var mindre enn 5 prosent av investeringene til selskapet innen fornybar energi.

– Vi satser nå mer offensivt. Vi har hatt en god utvikling innen nye, fornybare prosjekter. Vi har utviklet vår kompetanse og er i stand til å gjennomføre det på en god måte, sier Opedal.

Det betyr imidlertid ikke at de skal slutte med olje og gass. I årene frem mot 2026 skal de nemlig øke produksjonen av olje og gass, mens det i 2030 skal være tilbake på samme nivå som i dag.

Johan Sverdrup

Investeringene gjort på Johan Sverdrup gjør at produksjonen av olje og gass øker frem mot 2026.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Opedal forventer betydelig og lønnsom vekst innen fornybar energi og lavkarbonløsninger.

– Vår strategi er å få fortgang i omstillingen av Equinor, samtidig som vi styrker vår kontantstrøm og avkastning, sier han ifølge pressemeldingen.

Sjeføkonom: – Kan skape flere jobber

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, mener Equinors nye strategi er svært gledelig, både fra et bærekrafts- og økonomisk perspektiv.

– Prosjekter som havvind, hydrogen og karbonfangst er store, omfattende og komplekse. Til å begynne med var det utfordrende å se hvordan man skal tjene penger på det. Nå ser man en bane for hvordan det skal bli lønnsomt, sier Knudsen.

Kyrre M. Knudsen

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, mener Equinor sin nye strategi kan bidra til å skape flere jobber.

Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Han mener satsingen på fornybar energi kan skape flere jobber enn det olje og gassnæringen fremover vil miste.

– Nå går olje- og gassvirksomheten ganske bra, og antall jobber er på vei opp. Samtidig skaper en del selskaper nye jobber innen fornybar energi. Vi kan nå gå inn i en periode hvor norsk oljeindustri har en stabil økonomi innen olje og gass, og samtidig får nye initiativer, sier Knudsen.

Naturvernforbundet: – Ikke nok

Leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen mener det er positivt at de ser ut til å forstå at verden må bli mer fornybar, men at det ikke er nok.

– Selv i 2030 skal fremdeles halvparten av investeringene gå til olje og gass. Det går veldig treigt. De må utvinne seg ferdig der de er, men å lete og bygge mer er en grunnleggende tankefeil, sier han.

tuls gulowsen

Leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen mener den nye strategien til Equinor ikke er god nok.

Foto: Eivind Molde / NRK

Ifølge Jon Evang, fagansvarlig for energi i miljøstiftelsen Zero, er Equinor sin nye strategi omtrent som forventet.

– Opedal ble ansatt blant annet for å møte klimautfordringene, og da er det ikke uventet at investeringene i fornybar energi nå forsterkes kraftig. Isolert sett er dette en god nyhet, sier han.

Jon Evang i Zero

Jon Evang, fagansvarlig for energi i miljøstiftelsen Zero, sier strategien var som forventet.

Foto: Zero

Samtidig påpeker han at Equinor legger til grunn et tempo i omstillingene som er langsommere enn verden trenger og konkurrenter legger opp til.

– Det er ikke ambisiøst nok, med mindre det kommer signaler om enda sterkere omstilling til fornybar energi og tydelige signaler om stans i leting, sier Evang.