Hopp til innhold

Sandnesordføreren kritiserer NRK

Ordfører Stanley Wirak (Ap) reagerer sterkt på at det stod i tittelen på en NRK-sak at ordføreren hadde løyet i direktesendt debatt.

Stanley Wirak

Ordfører Stanley Wirak reagerer sterkt på at det stod at han løy i tittelen på en NRK-sak.

Foto: NRK / NRK

– Det er ganske sårt og ganske spesielt å lese på NRKs hjemmesider at jeg nærmest farer med løgn, sa ordføreren mandag kveld i bystyret i Sandnes.

6. desember publiserte NRK en sak om at ordfører Stanley Wirak hadde kommet med feil informasjon i en direktesendt tv-debatt to dager tidligere. Ordføreren sa i Debatten at Mona Anita Espedals advokat hadde sendt en stevning til kommunen.

Det hadde han han ikke.

Han hadde varslet at det kunne komme en stevning.

Ordføreren erkjente å ha surret med begrepene, men mente at det ikke ville få praktisk betydning i saksbehandlingen i kommunen.

Advokaten fryktet derimot at det kunne få betydning for saken i bystyret hvis feilen ikke ble rettet opp. Han ble sitert på at «det ordføreren sier er ikke sant». På NRK Rogaland sine hjemmesider ble imidlertid dele-tittelen på en nettsak at ordføreren løy under TV-debatt. Det mener ordføreren er å gå altfor langt.

– Dere må ikke glemme at vi er mennesker oppi dette, sier han til NRK mandag kveld.

– Dele-tittelen ble endret en drøy time senere, men for noen av dem som delte saken i sosiale medier før endringen, kan den tidligere tittelen synes, opplyser distriktsredaktør i NRK Rogaland, Ragnar Christensen.

– Dette er selvfølgelig beklagelig.

Massivt press

Mandag kveld behandlet bystyret i Sandnes et forslag om å ta opp saken til Mona Anita Espedal på nytt. Hun har søkt om omlag 800.000 kroner i ytterligere oppreisning etter at en sakkyndig har konkludert med at hun har krav på 1,55 millioner kroner i oppreisning på grunn av skade. Hun har tidligere fått 725.000 kroner i moralsk oppreisning fra kommunen.

I oktober avviste formannskapet i kommunen å ta opp saken på nytt ved å vise til et forlik som ble inngått i forbindelse med den moralske oppreisningen. Mona har kjempet for å få saken opp igjen, men forslaget ble nedstemt igjen mandag. Dette til tross for at kommunen og ordføreren har fått massiv kritikk for behandlingen av saken, av både folk på sosiale medier, og juridiske eksperter.

Men nå kan det bli dialog mellom partene direkte.

– Jeg har merket meg at hennes advokat ønsker å møte kommunen. Vi er selvfølgelig åpne for det, sier ordføreren.

Vil ha ny ordning

Wirak fikk mandag kveld også flertall for et forslag om å jobbe for en ny oppreisningsordning for barnevernsbarn som har saker fra etter 1993. I Brennpunkt-dokumentaren «En søsters kamp» ble det avdekket at det har fantes over 40 forskjellige ordninger for oppreisning for barnevernsbarn som har blitt sviktet av det offentlige. Dette fører til at tilfeldigheter som hvor man kommer fra og når svikten skjedde kan bestemme om, eller hvor mye man får i oppreisning. De fleste av ordningene gjelder for saker før 1993. Nå vil ordføreren ha nedsatt et utvalg som skal se på de nyere sakene. Han vil ha med seg de andre kommunene i Rogaland og KS.

– Det er for å holde disse sakene utenfor domstolene og få slutt på de opprivende rettssakene, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland