Hopp til innhold

Mona-saken på Stortinget igjen: – Jeg vil ha svar

SV vil ta opp hjertesaken til Mona Anita Espedal på Stortinget igjen. Et drøyt år etter at det sist ble gjort vedtak om erstatningsordningene for tidligere barnevernsbarn, har lite skjedd.

Mona Anita Espedal

EN OPPVEKST PREGET AV VOLD: Mona Anita Espedal hadde 16 hel-, halv- og stesøsken da hun vokste opp. Alle kom under barnevernets omsorg etter meldinger om vold og omsorgssvikt.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

– Jeg vil ha svar. Det ble gjort vedtak 4. desember 2018. Etter det har det skjedd veldig lite, og jeg har heller ikke hørt noe til det.

Det sier Espedal som selv besøkte Stortinget nylig. Hun har de siste årene kjempet for å få et bedre og mer rettferdig regelverk for erstatninger til tidligere barnevernsbarn som har blitt sviktet av barnevernet.

Brennpunkt-dokumentaren «En søsters kamp» belyste i 2018 hvordan tidligere barnevernsbarn blir forskjellsbehandlet ut fra når saken deres er fra og hvor de bor.

– Alle kommuner må ha erstatningsordninger for barn som kommunen og det offentlige har sviktet. Det er det ikke i dag, sier SVs Karin Andersen.

Nye forslag

Derfor fremmer SV denne uken nye forslag på Stortinget om at alle skal ha tilgang til oppreisning uansett hvilken kommune man vokste opp i, og opprette en nasjonal ordning om det er nødvendig. De vil ha slutt på forskjellsbehandlingen som har vært og ha vekk foreldelsesfristen i slike saker.

Karin Andersen (Sv)

SV og Karin Andersen fremmer nye forslag på Stortinget denne uka.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Dette skjer et drøyt år etter at saken var oppe på Stortinget sist gang. Da utgjorde Høyre, Frp og Sp et flertall som vedtok at regjeringen og KS skulle komme tilbake til Stortinget med et forslag til en frivillig ordning som alle kommuner kan bli en del av.

SV vil altså ikke at det skal være frivillig. Geir Jørgen Bekkevold fra KrF er enige i at vedtaket som ble gjort var altfor dårlig.

– Det er ikke verdt det papiret det er skrevet på, sier han.

Geir Jørgen Bekkevold

Geir Jørgen Bekkevold fra KrF.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Haster

Andersen og Bekkevold møtte Espedal på Stortinget. Da forsikret de om at engasjementet for saken hennes ikke har roet seg. SV og KrF er partiene som har flagget høyest i forbindelse med saken til Espedal, blant annet ved KrF-nestleder Olaug Bollestad. KrF ønsket i 2018 en full gjennomgang av alle ordningene, den ene statlige som finnes, og de mange kommunale.

En slik gjennomgang mener både Andersen og Espedal er unødvendig og vil forsinke prosessen nå.

– Jeg er veldig for det SV nå fremmer. Det er det som vil skape rettferdighet, sier Espedal.

Hun vil ha handling.

Bekkevold sier at han og KrF støtter SVs syn om at noe må gjøres, men at han tror det kan være vanskelig å få med andre regjeringspartiene på noe mer enn en gjennomgang på nåværende tidspunkt.

– Det er ingen tvil om at KrF har et stort engasjement i dette, men jeg kan ikke love noe her og nå. Det er to andre partier vi må få med oss, sier han.