Hopp til innhold

Kutter gratis ferjer – nå vil regjeringen kutte støtten

Rogaland får statlig støtte for å gjøre ferjene gratis, men skal nå ta betalt. Det kan føre til at de mister pengene fra staten, ifølge kommunal- og distriktsministeren.

Ankomst til Kvitsøy med ferja

Bilister ankommer Kvitsøy med gratis ferje sommeren 2023. Nå må bilistene betale for turen igjen.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

– Om de ikke ønsker gratis ferje til folk, kan de heller ikke få kompensasjon fra staten for å gi et slikt tilbud.

Det sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande til NRK. Han er svært overrasket over vedtaket fylkestinget i Rogaland fylkeskommune gjorde tirsdag.

– Dette var tenkt som et viktig håndslag til folk og næringsliv langs kysten, og skulle Rogaland velge å ikke gjøre det er det naturlig at de mister de statlige millionene de får som kompensasjon. De får jo ikke inntektene, sier Sande.

Etter et massivt ferjeoppgjør i 2019, som protesterte mot høye ferjepriser, ble det i fjor bestemt at bilistene skulle få reise gratis på ferjer. Dette gjaldt for strekninger med under 100.000 passasjerer i året.

Men Rogaland fylkeskommune vedtok tirsdag at bilistene igjen skulle betale for å reise med ferjene i fylket fra og med neste år.

Grunnen til vedtaket er at fylkeskommunen vil prioritere å opprettholde hurtigbåttilbudet i Rogaland neste år.

Men dette har de altså ikke mulighet til å gjøre, ifølge kommunalministeren.

Helgøysund er en ikke-landfast øy i Ryfylke i Rogaland.

Vil ty til sivil ulydighet

På omtrent et døgn har over 500 innbyggere fra de fleste påvirkede områdene signert et opprop på nett.

Dette er et stort løftebrudd mot et lite sårbart samfunn.

Beboer på Kvitsøy

Det våre folkevalgte gjør her er forkastelig og respektløst!

Beboer på Sjernarøy

Det er ei stor skam om det blir gjenninført betaling, og det spenner bein under alt som er i nærheten av forutsigbarhet for oss som er avhengige av ferjene.

Beboer på Halsnøy

– Vi føler oss utstøtte fra samfunnet. Dette er helt på trynet, sier Daniel Nedrebø.

Han er tidligere eier for Helgøysund marina. På Helgøysund er både lokalbefolkningen og næringslivet avhengige av ferjer.

– Det er staten som har bestemt at vi skal ha gratis ferje. Så kommer våre egne fra fylkeskommunen og dolker oss i ryggen, sier Nedrebø.

Nedrebø forteller at flere nå vil nekte å betale for ferjene.

– Dette er et slag under beltestedet. Nå snakker vi om å ty til sivil ulydighet, og nekte å betale regningen.

Daniel Nedrebø i Helgøysund

Tidligere eier av Helgøysund marina, Daniel Nedrebø, føler seg dolket i ryggen av tiltaket fra fylkeskommunen. Bildet er tatt i en annen anledning.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Les også 16 nye ferje­samband blir gratis: – Kan bli trangt å få med seg bilen

Ankomst til Kvitsøy med ferja

Flere fylker snur – Rogaland står ved sitt

Regjeringen satte av 59 millioner i revidert statsbudsjett for 2022 til tiltaket.

Det var imidlertid opp til fylkeskommunene å fordele bruken av midler mellom sine egne ferjesamband.

Idag, tirsdag, vedtok fylkeskommunen i Møre og Romsdal å ikke øke ferjeprisene, etter at dette ble foreslått av fylkeskommunedirektøren.

I Vestland skal saken behandles onsdag 13. desember. Fylkeskommunen der har allerede foreslått å legge ned ferjesambandet Kinsarvik – Utne, men har snudd i den innstillingen.

Men Rogaland fylkeskommune innfører altså betaling på ferjene igjen.

– Dette er en politisk prioritering. Det er viktigere for oss at det går båter enn at de må være helt gratis. Det er ikke en optimal løsning, men det er den beste løsningen vi har klart å finne, sier fylkesordfører Ole Ueland (H).

Reagerer på uttalelsene til kommunalministeren

Han understreker at det fortsatt vil være gratis for passasjerer og reisende uten bil på ferjene.

Med det prioriterer fylkeskommunen å opprettholde hurtigbåttilbudet i fylket.

– Uttalelsene til Sande er oppsiktsvekkende, for Stortinget har bestemt at disse midlene kommer som en del av de fri inntektene til fylkeskommunene, sier Ueland.

Han poengterer at samferdselsministeren skrev i et svar til Stortinget i november at det ikke ville være i strid med Stortingets vedtak å ta betaling på et ferjesamband.

Men i svaret til Stortinget sier også samferdselsministeren at om hovedintensjonen med ordningen ikke blir fulgt opp, vil det være aktuelt å vurdere finansieringsformen.

– Om Senterpartiet vil gripe inn og overstyre lokaldemokratiet på den måten er det oppsiktsvekkende og noe Senterpartiet ikke har ment er greit tidligere, sier Ueland.

Han mener fylkeskommunen fortsatt ivaretar intensjonene. Det vil nemlig fortsatt være gratis ferje for personer som reiser uten bil.

– Det er regjeringen sine kutt overfor oss og kollektivsystemet vårt som gjør dette nødvendig, sier Ueland.

Ole Ueland (H) i Fylkestinget i Rogaland fylkeskommune den 12. desember

Fylkesordfører Ole Ueland (H) under fylkestinget i Rogaland onsdag.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Leder for transportkomiteen: – Et svik

Leder for transport og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Sigbjørn Gjelsvik (Sp), forteller at han er overrasket over vedtaket til fylkeskommunen.

– At de i stedet for å gi folk gratis ferje, som de har fått penger til av staten, bruker pengene til andre ting, hører ingen plass hjemme.

Han forteller at han aldri hadde trodd at et fylke som har fått støtte til dette formålet, likevel ikke skal bruke pengene på gratis ferje.

– Jeg er veldig overrasket over at man lokalt tar pengene fra øysamfunnene, til tross for at de har fått støtte fra staten til å gi dem gratis ferje. Det er helt utrolig, og det er et svik mot distriktsbefolkningen i Rogaland.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er leder for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK

– Burde aldri ha skjedd

Jarle Bø er representant for Senterpartiet i Fylkestinget. Han reagerer på beslutningen til flertallskoalisjonen i fylket.

– Det er nesten ikke til å tro. Det handler ikke om penger, det handler om politikk. Dette er helt unødvendig, og det burde aldri ha skjedd.

– Dere har penger til det?

– Ja, kjære folk. Det er snakk om 15 millioner i et budsjett på 8–9 milliarder kroner. Vi har fått penger av staten til å gjøre det, nå spiller vi opp til dans for å lage usikkerhet i distriktene.

Jarle Bø (Sp)

Jarle Bø er tidligere ordfører i Randaberg kommune. Han reagerer på beslutningen til fylkeskommunen.

Foto: Sindre Kirkaas Normann / NRK

Ole Olsen og broren driver bedriften Meling AS på Kvitsøy.

– Når de kommer med et tiltak som gratis ferje, og vi rigger oss klare til det, er det respektløst å ta det bort. Vi kan ikke bare ta imot kostnader hele tiden, sier Olsen.

Han sier flertallet i fylkeskommunen har vunnet første slag i saken.

– Men de har en tapt sak. Vi kommer til å vinne krigen til slutt. Vi er ikke hjulpet med slike politikere som ikke forstår behovet til folk på øyene mer enn de viser i dag.

Ole Olsen, Kvitsøy.

Ole Olsen.

Foto: Arild Eskeland / NRK