Hopp til innhold

Rogaland kan revne etter nei til storregion

Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) advarer at byen vil forlate Rogaland etter tirsdagens nei til vestlandsregion – og han hevder han har flere nabokommuner med seg

Stemte mot vestlandsregionen.

Fylkestinget i Rogaland stemte nei til vestlandsregionen. KrF og Ap stemte først for innstillingen om å bli del av en stor region på Vestlandet, men støttet flertallet da deres forslag falt.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Rogaland fylkeskommune sier nei til sammenslåing av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Det ble vedtatt da Fylkestinget var samlet i Haugesund tirsdag.

Blant dem som er minst glad for det vedtaket, er Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn (Ap). Han varsler nå at byen med 37.000 innbyggere vil melde seg ut av Rogaland.

– På Haugalandet og Sunnhordland at vi rivende redde for å få en ny grense mellom oss, sier Mohn til NRK.

– Grensen som går der i dag er jo bygget for en annen tid, da sjøen var hovedfartsåren.

Følger naboen i nord

For seks dager siden avgjorde Sogn og Fjordane at de ønsker å gå sammen med Hordaland og Rogaland om å danne en ny stor region. I morgen skal Fylkestinget i Hordaland komme med sin avgjørelse.

Ordføreren påpeker at Haugalandet og Sunnhordland har bygget opp et nært samarbeid på tvers av fylkesgrensa, og understreker at Haugesund vil følge naboene i nord dersom valget står mellom dem og Rogaland.

Og Haugesund er ikke alene om å tenke i disse baner, ifølge Mohn. Følgende kommuner på Haugalandet har sagt ja til vestlandsregion: Vindafjord, Karmøy, Tysvær og Bokn. Også på Sunnhordland er det overveldende flertall for storregion.

Melder alle disse kommunene seg ut vil Rogaland revne ved Boknafjorden.

– Rogaland er ikke stort nok alene. Vi ser at regionene slår seg sammen og stikker av med blant annet forskningsmidlene, sier ordføreren.

Døra på gløtt for Hordaland

KrF og Ap i fylkestinget stemte tirsdag først for innstillingen om å bli en del av en stor region på Vestlandet, men da dette forslaget ikke fikk flertall, stemte også KrF og Ap nei til Vestlandsregionen.

I forslaget som ble enstemmig vedtatt, står det at Rogaland skal bestå som eget fylke, men hvis regionene blir tilført nye oppgaver, vil man vurdere å samarbeide med Hordaland.

Sterke følelser, vingling og usikkerhet har preget debatten om Vestlandsregionen i Rogaland. Til tross for pågangsmot fra Arbeiderpartiet og KrF, så sa blant annet fylkesrådmannen og Frp nei til en ny stor region.