Nå er tyven som brøt seg inn hos dem dømt

I løpet av få måneder ble 15 østeuropeere siktet for å stå bak innbrudd i Rogaland. Etter den siste pågripelsen i mai, har innbruddene nærmest stoppet opp.

May Line Eriksen og Ingrid Selvåg

Alt May Line Eriksen og Ingrid Selvåg har fått igjen etter innbruddet er en klokke og noen parfymeflasker. De er likevel mest lettet over at gjerningspersonen er tatt.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Vi følte tyvene hadde tråkket på privatlivet vårt. Det var en fryktelig følelse, sier May Line Eriksen.

En lørdagskveld i april i år dro hun og samboeren Ingrid Selvåg i et bursdagsselskap. Da de kom hjem igjen rundt klokka to på natta, var leiligheten deres i Stavanger endevendt.

– Alt lå og fløt. Bildene var tatt ned fra veggene, og til og med undertøysskuffen var saumfart. Gull, sølv og andre verdisaker var borte. Det er noe du ikke tror kommer til å skje deg selv, sier Selvåg.

Ingrid Selvåg og May Line Eriksen

Ingrid Selvåg og May Lise Eriksen ble som mange andre utsatt for innbrudd. Her sammen med hunden Trym.

Foto: Mari Friestad / NRK

Ingen mistenkte i begynnelsen

Men uvanlig mange har blitt utsatt for denne typen innbrudd det siste året. I løpet av seks måneder, fra november i fjor til april i år, var det hele 240 boliginnbrudd i Rogaland politidistrikt.

– Politiet forsto raskt at det var snakk om mobile vinningskriminelle, og de var dyktige. Vi fikk inn mange tips da det stod på som verst, men kom ingen vei, sier lensmann i Hå, Oddvar Tengesdal.

Han leder også prosjektgruppa som blei oppretta sent i fjor høst, for å sette en stopper for innbruddene.

Før dette havna de fleste sakene uløste i ei bunke. Nå skulle gruppa se alle innbruddene i sammenheng, ved hjelp av analyse-eksperter og elektronisk sporing.

Nesten ingen innbrudd siden mai

– Det førte til at flere pågripelser. Fram til mai i år ble til sammen 15 personer tatt. Siden da har det ikke vært denne typen innbrudd på Jæren. De få som har vært er det ikke mobile vinningskriminelle som står bak, sier Tengesdal.

Noen av dem som ble siktet er sendt ut av landet, mens andre er tiltalt. Fire litauere ble også frifunnet, til tross for at retten mente det var svært sannsynlig at de var skyldige.

Oddvar Tengesdal

Fra mai i år til september har det vært ti innbrudd i jærkommunene Klepp, Time og Hå. – Og da er det ikke mobile vinningskriminelle som har stått bak, sier Hå-lensmann Oddvar Tengesdal.

Foto: Mari Friestad / NRK

Nylig ble også to menn dømt til to og tre års fengsel for en rekke innbrudd. Den ene ble blant annet dømt for å ha brutt seg inn hos Ingrid Selvåg og May Line Eriksen.

– Vi er letta over at saken er oppklart. Det sender også ut et signal til andre som er ramma om at det som har skjedd blir tatt på alvor, sier Eriksen.

Lensmann Tengesdal innrømmer at politiet ikke var gode nok til å oppklare sakene da innbruddene startet. Nå tror han likevel de er bedre forberedt før neste gang.

– Det er naivt å tro at det ikke vil komme nye grupper som bryter seg inn i boliger. Da tror jeg imidlertid at politiet får mye igjen for det arbeidet som er satt i gang, og at vi forhåpentligvis lettere klarer å oppklare sakene, sier Tengesdal