Sivilt politi jakter innbruddstyver

På en drøy måned har det vært rundt 40 og 50 innbrudd mellom Egersund og Jørpeland. Nå har politiet satt inn ekstra sivilt mannskap i håp om å ta tyvene. Forhåpentligvis fører det til at folk snart kan slutte å bekymre seg.

Politiet spaner på Jæren

Politiuniformen til Espen Hegre er byttet ut til fordel for hettegenser.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Senest i går var det innbrudd på Madla, Nærbø og Varhaug. Tyvene forsynte seg også da med sølvtøy og smykker.

– Jeg blir litt urolig om natten. Jeg kan finne på å stå opp på natten for å se om noen har prøvd å komme inn verandadøren, sier en dame NRK har snakket med.

– Jeg er fortvilet over at folk ikke får føle seg trygge, sier en annen nabo.

Flere folk på Jæren er redde. På en drøy måned har det vært mellom 40 til 50 innbrudd og tyvene går ennå fri.

Sivile politimenn

Jan Olav Våge

Etterforskningsleder ved Hå lensmannskontor, Jan Olav Våge, ber folk om å ringe inn tips om de ser noe mistenkelig.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Vi skulle helst ha tatt dem for lenge siden, sier etterforskningsleder ved Hå lensmannskontor, Jan Olav Våge, som er fortvila over situasjonen.

– Når vi ser på opplysningene som ligger, så har vi ikke tekniske eller taktiske opplysninger som har hjulpet oss så langt, ser lensmannen.

Derfor har politiet nå satt inn ekstra mannskap på Jæren. Espen Hegre har byttet ut uniformen med hettegenser, og politibilen med en sivil bil. Innbruddsbølgen må stanses, og Hegre er derfor en av flere sivile spanere som nå er satt inn i jakten på tyvene.

– Det er vanskelig, for vi vet ikke helt hva vi ser etter. I tillegg har det skjedd utover et stort geografisk område, så når vi befinner oss her vet vi ikke om det foregår noe en helt annen plass, sier den sivile politimannen, som lover å gjøre sitt beste for å ta tyvene.

Mistenker flere gjerningsmenn

– Hvor mange tror du innbruddstyvene er?

– Det er uvisst, men jeg vil tro de er flere. Det er vanskelig å si, for det er såpass få observasjoner i etterkant av innbruddene, så vi tror de forsvinner fra stedet relativt kjapt, sier Hegre.

Han mener det er grunn til å tro at en person tar seg av selve innbruddet, mens en annen sitter i bilen klar til å kjøre bort fra åstedet.

Så langt har tyvene kommet unna med sølvtøy og smykker verdt over en million kroner. Etterforskningsleder Jan Olav Våge håper nå folk er på vakt, og at politiet får beskjed hvis det skjer noe mistenkelig i et nabolag.

– Vi er veldig avhengige av å få gode observasjoner som bilnummer. Gi beskjed hvis det kommer dørselgere som oppfører seg unaturlig. Få med deg detaljer om personer og biler, det trenger vi for å knytte sammen detaljene og få en retning her, sier etterforskningslederen.