Hopp til innhold

Multiresistente bakterier hos gris i Rogaland

Mattilsynet har avdekket funn av MRSA, multiresistente gule stafylokokker, i seks nye grisebesetninger i Rogaland.

GRIS

Det viktigste er å holde de multiresistente bakteriene unna helseinstitusjoner, ifølge Mattilsynet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Funnene stammer alle fra den samme leverandøren av smågris på Haugalandet som fikk påvist bakterien i slutten av mai. Det ble kjent at leverandøren hadde solgt griser til 12 andre grisebønder i Rogaland og Hordaland.

Åtte av disse har til nå testet positivt for MRSA, tre har testet negativt og for én er ikke prøvene klare ennå, skriver Mattilsynet i en orientering på sine nettsider.

– Alvorlig

Hallgeir Herikstad

Hallgeir Herikstad, direktør i Mattilsynet Rogaland.

Foto: Mattilsynet

– Dette er en alvorlig situasjon. Vi er bekymret for at denne multiresistente bakterien skal komme inn i helseinstitusjonene og smitte mennesker som går til behandling eller er svekket av en eller annen grunn, sier Hallgeir Herikstad, regiondirektør i Mattilsynet, til NRK.

Det understrekes at det ikke er farlig å spise kjøtt fra MRSA-smittede griser. Forutsetningen er at kjøttet blir varmebehandlet, noe som er vanlig med svinekjøtt i Norge.

Videre er ikke bakterien farlig for friske folk, påpeker Herikstad. Det, som nevnt, syke eller svekka folk som er utsatt.

Gårdene blir desinfisert

Dyrene vil bli holdt isolert på gårdene til de når full slaktevekt, men etter at det er inngått en avtale med Mattilsynet om gjennomføringen.

Etter at dyrene er slaktet vil gårdene bli desinfisert for å hindre videre spredning av bakterien.