Hopp til innhold

Monas sak kan bli en del av regjeringsforhandlingene

Nestleder Olaug Bollestad varsler at Monas kamp kan havne på bordet når KrF møter regjeringspartiene til samtaler.

Mona Anita Espedal

Mona Anita Espedal kjemper for et mer rettferdig system for barnevernsbarn som har opplevd svikt.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

– Vi vurderer å ta ut saken fra justiskomiteen og inn i regjeringsforhandlingene.

Det sier KrF-nestlederen til NRK mandag morgen. Bollestad og KrF går inn i en travel tid med sonderinger om partiets deltakelse i en borgerlig flertallsregjering.

Men selv om det har vært mye å ta stilling til de siste månedene for Bollestad og KrF har hun fått med seg den enorme oppmerksomheten Mona Anita Espedal sin sak har fått etter Brennpunkt-dokumentaren «En søsters kamp». Bollestad var selv en medvirkende i dokumentaren.

– Det har tatt helt av, sier hun.

KrF har tidligere fremmet et forslag om at alle oppreisningsordninger for personer som har blitt sviktet av barnevernet skal gjennomgås. I dokumentaren kom det frem at det har fantes over 40 forskjellige ordninger. Det fører til store forskjeller på hvor mye disse personene kan få i oppreisning basert på hvor de kommer fra og når saken er fra.

Mona kjemper for endring av systemet for å få det mer rettferdig. Og dette kan bli en del av regjeringsforhandlingene.

– Men det har vi ikke bestemt enda fordi vi har ikke begynt på samtalene. Per nå ligger saken i justiskomiteen, men vi vurderer å ta den ut, sier Bollestad.

Olaug V. Bollestad

Mona Anita Espedal sin sak kan bli en del av forhandlingene i ukene som kommer for KrF-nestleder Olaug Bollestad.

Foto: TOM EDVINDSEN / NRK

Får støtte

Det er ikke bare i KrF Monas kamp har skapt reaksjoner.

– Man sitter igjen og er helt fortvilet etter å ha sett dokumentaren. Dette er barn som er sviktet på det groveste, sier SVs Karin Andersen.

Hun mener det vil være løftebrudd å ikke stemme gjennom forslaget til KrF. I august 2017 var Mona i Oslo og møtte politikere. Dette møtet ble til etter at Mona stod frem med sin sak i NRK i fjor. Alle partiene gikk med på å forplikte seg til en gjennomgang av deler av regelverket som omhandler oppreisningsordninger. Men id dokumentaren pekte barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) på kommunene, og mente regjeringen ikke så for seg en gjennomgang.

– Jeg ble forferdet og sint av å se barneministeren som skjøv dette over på kommunene. Det er et statlig ansvar å sikre at alle har en ordning og det er ikke er store forskjeller, sier Andersen.

Barneministeren har moderert sin uttalelse til NRK Brennpunkt i etterkant av dokumentaren. Hun sier at kommunene som ikke har ordninger, eller for dårlige ordninger, bør se til kommuner som har gode.

– Hvis noen har gode ideer til hvordan dette lærings- og praksisarbeidet kan settes i system, så er vi åpne for å vurdere dem. Nå skal vi snakke mye med KrF fremover, og jeg er sikker på at vi i fellesskap finner frem til gode løsninger, sa ministeren i etterkant.

Karin Andersen (Sv)

SVs Karin Andersen mener politikerne må ta ansvar i saken Mona Anita Espedal kjemper for.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Håper det hjelper

– Jeg synes dette er veldig bra, og håper det hjelper saken, sier Mona Anita Espedal selv når hun får høre at saken kan bli regjeringsmat.

– Det hjelper at det blir satt oppmerksomhet på saken. Nå ser politikerne forhåpentligvis hvor viktig dette er.

Mona Anita kjemper for rettferdighet for sine 16 søsken, og bedre rettsvern for barn som har blitt sviktet av barnevernet. I dag er det slik at hvis du er blitt utsatt for omsorgssvikt og overgrep i barndommen, kan tilfeldigheter avgjøre om du har krav på oppreisning.

Se Brennpunkt-dokumentaren «En søsters kamp».