Mener Kirkerådet formidler splittelse i bispeprosessen

Til stor overraskelse fra mange blir han med minst stemmer fra prestene lokalt, ny biskop i Stavanger. Flere mener prosessen bak vil bli gjenstand for diskusjon.

Bispekollegiet under innsettelsen av Helga Haugland Byfuglien i Nidarosdomen i 2011

Bispekollegiet i finstasen under innsettelsen av Helga Haugland Byfuglien i Trondheim 2011. Nå stilles det spørsmål ved om rekrutteringsprosessen til bispeembedet er bra nok. (f.v) Halvor Nortug, Erling Pettersen,Tor Singsaas, Per Oskar Kjølaas, Ole Christian Kvarme, preses Helga Haugland Byfuglien, Solveig Fiske, Laila Riksaasen Dahl, Ingeborg Midtømme, Tor B. Jørgensen, OLav Kjevesland, og fungerende biskop Knut Erling Johansen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Er du overrasket?

– Ja, absolutt.

Kommentator og redaktør i Ukeavisen ledelse, Magne Lerø, føyer seg dermed inn i rekken etter at det ble klart at Ivar Braut fra Jæren blir ny biskop i Stavanger.

Også hovedpersonen ble tatt litt på senga.

– Jeg er glad, men overrasket, sier Braut kort på telefon til NRK fredag morgen.

Mer vil han ikke si før pressekonferansen senere.

– Finnes ikke paralleller

Magne Lerø

Magne Lerø mener prosessen er moden for revurdering.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Til tross for overraskelsen tror likevel Lerø at Braut vil være samlende, men at utnevnelsen skjer slik som nå setter han stiller han et stort spørsmål ved.

– Man vil nok få en runde på denne prosessen man bruker for å ansatte biskoper, for det er jo en merkelig skapning. Det finnes ikke paralleller i det norske samfunnet til denne type prosesser, sier Lerø.

– Hva mener du med det?

– Her ber man hundrevis av mennesker om å komme med et råd. Også er dette rådet ganske entydig, Helge Gaard får klar støtte.

Journalist Camilla Bjørheim i Aftenbladet har fulgt saken tett for avisen, og også hun er overrasket over valget. Samtidig tror hun ingen av kandidatene var uaktuelle tross Gaards favorittstempel.

– Det er viktig å huske på at Kirkerådets oppgave er å heve blikket og se det store bildet. Man må huske at det er mange hensyn som skal tas, sier Bjørheim.

Mener prosessen viser splittelse

Ivar Braut

Ivar Braut er valgt til ny biskop i Stavanger.

Foto: Birkeland menighet

Et flertall på åtte stemte på Braut. Fem stemte på Torstein Lalim, og to stemte på Helge Gaard, opplyser Kirken i en pressemelding torsdag kveld.

Og at dette offentliggjøres slik reagerer Lerø på;

– Det er påfallende er at man rykker ut med stemmetall. I stedet for at man samler seg om å gi han som de nå skal ansette i et såkalt «enhetens embete» en enstemmig støtte utad.

Han legger til;

– Man ender opp med å formidle splittelse, sier Lerø.

– Når begge leire

Og at rekrutteringsprosessen kan være moden for å revurderes er han ikke alene om.

– Det tar jo lang tid, og det er vanskelig å rekruttere kvinner blant annet. Kanskje det er på tide å se på andre måter å rekruttere på, sier Bjørheim.

Til tross for selve prosessen bak, tror likevel begge at Braut vil være en samlende frontmann for kirken i Stavanger.

– Han er jo kjent for å være en dialogens mann.

En beskrivelse som støttes av Bjørheim;

– Jeg tror nok han kan være den beste til å nå begge leire. Han har en utstrakt hånd til begge leire, og jeg tror ikke han kommer til å provosere så mange.

Flere nyheter fra Rogaland