Kirken har sine bispekandidater klare

En splittet kirke er en av utfordringene som står klar for den nye stavangerbiskopen. I dag sa bispedømmerådet hvem de vil ha som Erling Pettersens etterfølger.

Stavanger domkirke

Stavanger domkirke.

Foto: Mari Friestad / NRK

Stavanger bispedømmeråd vil ha en av følgende fem kandidater som ny Stavanger biskop:

  • Ivar Braut
  • Helge Gaard
  • Torstein Lalim
  • Bård Mæland
  • Sigrid Sigmundstad
Ivar Braut er sokneprest i Birkeland menighet og innstilt som biskopkandidat i Stavanger.

Ivar Braut er i dag sokneprest i Birkeland menighet.

Foto: Birkeland menighet

Bispedømmerådet i Stavanger inviterte til pressekonferanse klokken 12 for å offentliggjøre hvem de vil ha som biskopkandidat. Flere ulike kandidater har pekt seg ut tidligere, og den kristne dagsavisen Vårt Land har presentert flere potensielle kandidater tidligere.

Her kan du lese mer om kandidatene hos Den norske kirke.

En kvinne blant de fem

Flere av kandidatene har sterk lokal tilknytning, et moment som var mye diskutert under utnevnelsen av Pettersen i 2009. Det er kun en kvinne blant de fem kandidatene.

Sigrid Sigmundstad er prost i Ryfylke og kandidat til biskopstillingen i Stavanger 2016.

Sigrid Sigmundstad er prost i Ryfylke og kandidat til biskopstillingen i Stavanger 2016.

Foto: Den norske kirke

Ivar Braut (født 1956) er i dag sokneprest i Birkeland menighet i Fana utenfor Bergen. Han kommer opprinnelig fra Jæren.

Helge Gaard (1958) er sokneprest i Karmøy prosti, og har tidligere og vært prest i Tysvær, kapellan i Avaldsnes og misjonspres på Madagaskar.

Torstein Lalim (1958) er i dag prost i Nedre Romerike. Han har bakgrunn blant annet som administerende direktør ved Diakonissehuset Lovisenberg i Oslo, og sokneprest i Balsfjord i Nord-Hålogaland.

Bård Mæland (1968) har sterk rogalandstilknytning, og har siden 2010 vært rektor ved Misjonshøgskolen i byen. Han har og bakgrunn som professor ved Stavanger universitetssjukehus.

Sigrid Sigmundstad (1958) ble i 2012 første kvinnelige prost i Ryfylke. Hun holder til i Hjelmeland.Hun har tidligere vært sokeprest i Karlsøy i Nord-Hålogaland og sykehusprest ved Volda sykehus.

Slik fungerer utnevnelsen ifølge norsk lov.

Dagens biskop Erling Pettersen ble ansatt i 2009. Da han ble valgt av daværende kirkeminister Trond Giske var det blant annet saken om homfil vigsel som kom opp som årsak til at Pettersen ble valgt framfor toppkandidaten Kjetil Aano

Prost Helge Gaard

Prost Helge Gaard.

Foto: Maria Gaard