Hopp til innhold

Mener industrien må kutte uansett oljepris

Oljeprisen når neppe gamle høyder, og gjør den det, tar det lang tid før norsk leverandørindustri merker noe, mener analytiker Espen Norheim i EY. Han ber derfor industrien om å fortsette med kostnadskuttene.

 Espen Norheim

Espen Norheim, analytiker og partner i EY, tror at oljeprisen vil gå opp igjen, men mener samtidig at skiferoljeproduksjonen i USA vil forhindre en veldig høy oljepris.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Fredag setter flere av verdens mektigste oljeministre seg rundt møtebordet i Wien. Hva de tolv medlemslandene i oljekartellet Opec bestemmer seg for, har stor innvirkning på oljeprisen.

– Norsk oljebransje følger nøye med. Det er ingen tvil om at den globale oljeprisen er veldig viktig for dem, sier Espen Norheim, partner og analytiker i EY (tidligere Ernst and Young).

Skjebnemøtet

På Opec-møtet for et drøyt år siden bestemte medlemslandene seg for å skru opp produksjonen, og la oljen flomme ut på verdensmarkedet. Resultatet var at oljeprisen stupte, og satte fart i nedgangen i den norske oljeindustrien som til nå har kostet tusenvis av jobber. Per 2. desember ligger oljeprisen på 43,5 dollar fatet.

Selv om man aldri kan være sikker, tror ikke Norheim det vil skje noe drastisk på fredagens møte. Han tror oljeprisen er på vei opp, men neppe til gamle høyder på over 100 dollar fatet – i alle fall ikke på kort sikt.

– Konsensus er vel at oljeprisen vil stabilisere seg på mellom 60 og 80 dollar, sier Norheim.

Bør kutte uansett

Oljeprisen er viktig, men den norske oljeservicebransjen bør ikke være for opptatt av prisutviklingen på kort sikt, mener analytikeren.

– Selv om oljeprisen hopper 20 dollar i morgen, betyr ikke det at markedene straks vil følge etter, sier han.

For før de 1200 norske leverandørselskapene skal nyte godt av et eventuelt prishopp, må operatørselskapene få tillit til den nye prisen, og deretter peile seg inn mot den nye virkeligheten. Først da vil prisøkningen komme leverandørselskapene til gode.

– Og det vil nok ta ett til to år før vi ser den effekten, sier Norheim.

– Vårt tips til bransjen er derfor å fortsatt optimalisere på kostnads- og effektivitetssiden, og jobbe for å finne billigere og bedre løsninger, sier han.

– Krefter vil presse prisen opp

– Over tid tror jeg oljeprisen vil presses opp igjen, sier Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, som heller ikke tror på en radikal endring etter fredagens Opec-møte.

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger

Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Det er først og fremst Saudi-Arabia som vil at Opec-landene skal holde en høy oljeproduksjon, og slik holde prisen nede. Motivet er å stagge den amerikanske skiferoljeproduksjonen, som i en viss grad blir ulønnsom med den lave oljeprisen.

Mohn tror likevel at oljeprisen vil finne et nivå som gjør at alle – både USA og Opec-landene – vil være mellomfornøyde.

– Det snakkes om priser mellom 70 og 80 dollar fatet som et mulig kompromiss, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland