Normal

Mellommenn smugler IS-olje ut på verdensmarkedet

Markedet for smuglerolje er enormt, og eksperter anser det som sannsynlig at IS-olje ender opp internasjonalt. USA bekrefter det, men at Tyrkia ikke er innblandet slik Russland sier.

Militæreksperter og journalister snakker sammen foran en storskjerm med bilder som Russland sier vis

SMUGLING: Russland la i dag fram satellittbilder som de sier viser kolonner av tankbiler som kjører fra Syria og inn i Tyrkia. Russland sier smuglingen skjer med Tyrkias vitende og vilje.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB mener det er sannsynlig at oljen fra IS-kontrollerte felt, kan ende opp på verdens råoljemarkeder.

Olje er en skitten bransje. Når oljen omsettes i mange ledd, blir den hvitere og hvitere for hvert ledd.

Torbjørn Kjus, oljeanalytiker
Torbjørn Kjus

IKKE OVERRASKET: Torbjørn Kjus er oljeanalytiker i DNB.

Foto: Alf Jørgen H. Tyssing

– Oljebransjen er skitten. Det er mye korrupsjon og gråsoner. Når oljen omsettes, blir den hvitere og hvitere for hvert ledd.

Kjus peker på at alle parter i konflikten trenger drivstoff, og at illegale marked derfor raskt oppstår.

Umulig å spore i praksis

Han får følge av Thina Saltvedt i Nordea Markets som sier det verserer mange rykter om IS-oljen.

Thina Saltvedt

SPORLØST: Thina Saltvedt sier oljen er vanskelig å spore.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Hun peker på at olje som omsettes lokalt er vanskelig å spore.

– Når dokumentasjonen mangler og oljen i tillegg blandes, er det umulig å si med sikkerhet hvor den har sitt opphav.

Smuglerruter til tre land

Måneder med luftangrep mot IS har ikke stoppet oljeproduksjonen. Smuglerrutene går til Tyrkia, Jordan og Iran, skriver The Guardian som siterer smuglere og irakiske tjenestemenn.

I dag la Russland fram satellittbilder som skal vise en strøm av tankbiler som frakter olje r over den tyrkiske grensen. Forsvarsminister Anatolij Antonov hevder ifølge Time at den tyrkiske presidenten og hans familie er personlig involvert i smuglingen.

Amerikanske myndigheter bekrefter overfor Reuters at olje fra syriske brønner smugles ut via mellommenn, men sier samtidig at den tyrkiske regjeringen ikke er innblandet.

Russland mener bildet viser IS-kontrollerte vogntog fulle av olje

Dette bildet ble offentliggjort av Russland i dag. De mener bildet viser IS-kontrollerte vogntog lastet med olje. Bildene er ikke datert, men skal være fra grensen mellom Tyrkia og Syria.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ifølge Financial Times produseres det daglig 40-50.000 fat olje i de IS-kontrollerte områdene. Tallene er usikre. Nyhetsbyrået AP har anslått produksjonen til å være rundt 30.000 fat daglig fra de 161 brønnene som IS kontrollerer.

Det er alltid noen som vil kjøpe billig olje. Og noen som blir rike på det.

Torbjørn Kjus, oljeanalytiker

Oljen selges lokalt på svartebørsen for 10–30 dollar fatet. Internasjonalt er prisen nærmere 50 dollar. Omsetningen foregår på lokale markeder og på små raffinerier.

– Denne oljen kan ende opp hvor som helst, sier Torbjørn Kjus. Han peker på at selv om det dreier seg om små volum, så skjer det i så stor utstrekning at det blir store summer til slutt.

Tyrkia nekter

Påstandene om at Tyrkia bidrar til å finansiere IS ved å kjøpe olje, blir heftig tilbakevist av president Erdogan.

Andre kilder anklager tjenestemenn i Ankara for å være innblandet, og noen påstår at president-sønn Bilal Erdogan er sentral. Bilder som viser sønnen med IS-representanter er gjengitt på Twitter.

– Historien er full av eksempler på at de som sitter nær makten, har beriket seg, sier Kjus. Han viser til presidentdatteren i Usbekistan som skal ha mottatt over én milliard i bestikkelser. I Nigeria «forsvinner» 100 000 fat råolje daglig.

– Det er alltid noen som vil kjøpe billig olje. Og noen som blir rike på det, sier Torbjørn Kjus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt