Medlemmene flykter fra Fremskrittspartiet

3000 medlemmer meldte seg ut av Fremskrittspartiet i fjor. På fire år har en femtedel meldt seg ut av partiet, som nå har havnet i skyggen av Høyre.

Frp-landsmøtet i 2009

Siv Jensen og Per Sandberg under Fremskrittspartiet sitt landsmøte for fire år siden. Siden den gang mar medlemsmassen minket betraktelig.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Etter lang tids vekst har medlemstilfanget snudd for Fremskrittspartiet.

For fire år siden, i 2009, hadde partiet 22.876 meldemmer, og nå i året for Stortingsvalg har Frp 18.888 medlemmer. Det tilsvarer en nedgang på 3988, eller 17 prosent, skriver Klassekampen.

Tilsvarer antallet i 2006

Sentralstyrets årsberetning viser at Frp hadde en medlemsnedgang på 3138 medlemmer i fjor. Partiets medlemstall er nå på 2006-nivå.

Per Arne Olsen

Per Arne Olsen, nestleder i Frp.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Carl I. Hagen ved stortingsvalget i 1989

Carl I. Hagen ved stortingsvalget i 1989.

Foto: Nedrås, Knut / SCANPIX
ketil solvik-olsen

Ketil Solvik-Olsen.

– Jeg vedder på at vi snur nedgangen i år. Etter en periode med medlemsnedgang ser vi nå forsiktige tegn til at vi vokser igjen. Vi skulle selvsagt sett at vi ikke mistet medlemmer, men dette er ikke slutten for Fremskrittspartiet, sier nestleder i Fremskrittspartiet Per Arne Olsen til avisen.

Neste helg samles Frp til landsmøte på Gardermoen. Da gir Olsen seg som nestleder i partiet etter ti år.

Per Sandberg fortsetter som 1. nestleder på tross av at flere av fylkeslagene ønsker å kvitte seg med ham, og Ketil Solvik-Olsen blir etter alt dømme valgt til 2. nestleder i Fremskrittspartiet.

– Mye rot og bråk

– 2011 var et vanskelig år. For Frp var det et år som handlet mer om feil begått av enkeltpersoner i partiet. Vi fikk ikke fokusert på politikken vår, og det så vi på valgresultatet, sier Solvik-Olsen til NRK.

Han forteller at partiet har vært klar over nedgangen lenge, og at pilen har pekt oppover igjen siden i fjor høst.

– Velgerne så surr, rot og bråk. Da er det naturlig at de setter seg på gjerdet, men heldigvis kommer de tilbake igjen. Vi er optimister, sier han

Det handler om Høyre

Til årets valg er det Høyres Erna Solberg som er den klare borgerlige statsministerkandidaten, og ikke Frps Siv Jensen.

– Vi må bare erkjenne at det er Høyre veldig mye nå handler om, både når det gjelder målinger og i avisene. Men samtidig som vi ikke er fornøyd med vår egen oppslutning gleder vi oss også over at borgerlig side totalt sett gjør det godt, sier Olsen til avisen.

Fremskrittspartiets landsmøte

Fremskrittspartiets landsmøte i 2012.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX