NRK Meny
Normal

Håvard løper seg til maratonrekord

Håvard Bø er i ferd med å bli første nordmann som har løpt et maraton på Nordpolen, Arntarktis og alle kontinenter.

Håvard Bø

Håvard Bø reiser verden over for å delta i maraton. Her fra da han deltok i Australia Outback Marathon.

Foto: privat

Håvard bø

Håvard Bø skal løpe 84 kilometer den neste uken.

Foto: privat

– Målet er å bli den første nordmann som har løpt et maraton på alle kontinenter, inklusiv Antarktis og Nordpolen, sier Håvard Bø, nordmannen fra Randaberg som elsker å løpe langt.

Etter hans egen plan er dette målet unnagjort om en drøy ukes tid. Det eneste hinderet som gjenstår er Volcano Marathon i San Pedro de Atacama, Chile i morgen og Antartica Ice Marathon i Antarktis 18. november.

– Akkurat nå skal jeg ta de to løpene som gjenstår. Jeg er i Chile akkurat nå, hvor jeg skal springe et løp i høyden på 4500 meter, sier maratonløperen.

Høyden byr på utfordringer

Et maraton består av cirka 42 kilometer. Det vil si at Bø skal tilbakelegge 84 kilometer i utfordrende klima den neste uken.

– Jeg har aldri løpt i høyden før, så det blir litt spennende, men stort sett går det godt. Vi blir utsatt for ekstreme forskjeller. Jeg skal løpe i 40 plussgrader og ned mot 40 minusgrader, så du har et 80 graders spenn der, sier han.

Slike utfordringer løser han med ulike klær og forskjellige forberedelser.

– Det handler bare om å komme i gang, og da er det egentlig bare en ting som gjelder, og det er å sette den ene foten fremfor den andre, og holde ut, sier Bø.

– Dette orker du? Først et maraton denne uken, så et nytt i neste uke?

– Ja, vi må tro på det. Jeg tar dette første som en oppvarming og så går jeg «all in» i Antarktis neste uke, sier han optimistisk.

Bøs store lidenskap og hobby står i stor kontrast til hverdagen han tilbringer som ingeniør på et kontor.

Håvard Bø vil bli første nordmann som løper maraton i alle verdensdelene.

ARKIV: NRK møtte Håvard Bø mens han trente til North Pole Marathon i mars 2013.

Har løpt flere «sære maraton»

Lysten på å løpe maraton startet da han løp sitt første maraton i New York, og siden har han lagt bak seg mangfoldige kilometer.

– Etter New York tenkte jeg at dette var noe jeg ville gjøre om igjen. Så har det blitt til en greie, hvor du har en veldig fin mulighet til å reise og se verden ved å springe maraton, forklarer løperen.

Etter hvert har han løpt en del «sære maraton», som han selv kaller det. I fjor fullførte han blant annet et maraton på Nordpolen. Og målet om å bli første nordmann til å løpe maraton på alle kontinenter ble plutselig ikke så langt unna.

– Det er en sær greie, så jeg må bare benytte muligheten når jeg har den til å gjøre akkurat det, sier han.

bloggen sin skriver han fortløpende om reisen og løpene han nå skal gjennom.