Hopp til innhold

Hater du å løpe? Her er en gladnyhet!

Ny undersøkelse viser at en gåtur er like bra for helsa som en løpetur. – Du trenger ikke å ha dårlig samvittighet for å gå i stedet for å løpe, sier treningsekspert Yngvar Andersen.

Gåtur

Resultatet av undersøkelsen ble at gåturer var like effektive som løpeturer for å forebygge høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjertesykdommer og diabetes.

Foto: Maria Elsness / NRK

Er du typen som bare elsker å løpe? Da kan du gjerne få fortsette med det!

Men er du anti-løper, får du nå støtte fra ny og grundig forskning:

Det er like sunt for helsen din at du går en tur, som at du løper, viser en undersøkelse publisert i tidsskriftet Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. Dette skriver danske Berlingske Tidende.

Yngvar Andersen

- Du trenger ikke føle at du burde ha jogga i stedet, hvis du liker å gå. Det er lettere å komme seg ut på en gåtur enn en løpetur for de fleste, mener Yngvar Andersen.

Foto: Astrid Engen / NRK

– Jeg synes ikke funnene høres rare ut. For helsa sin del, så kan de aller fleste oppnå det samme med rask gange som med løping. Man kan fint drive tøff trening ved å gå, sier treningsguru Yngvar Andersen til NRK.no.

Like bra for blodtrykk, kolesterol, hjerte og diabetes

Forskerne ved Lawrence Berkeley National Laboratory har undersøkt 15.045 personer som gikk turer, samt 33.060 løpere. Det vil si over 48.000 mennesker til sammen, og prosjektet pågikk i over seks år.

Resultatet av undersøkelsen ble at gåturer var like effektive når det gjelder å forebygge høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjertesykdommer og diabetes.

Men – deltakerne måtte forbrenne like mange kalorier på gåturen som de andre gjorde på løpeturen. Det vil altså si at de som går som oftest måtte legge ut på lengre turer.

– Vi bruker de samme muskelgruppene når vi går og løper, bare med forskjellig intensitet. Og derfor får vi de samme helseresultatene når vi sammenligner hvor mye energi du har forbrent, sier Paul T. Williams, som er ledende forfatter og forsker bak studien, ifølge Womanshealth.com.

Slik brenner du av deg 3.000 kalorier

Aktivitet

Mann

Kvinne

Gå rolig

10 timer

12 timer og 20 minutter

Gå raskt

8 timer og 40 minutter

10 timer og 40 minutter

Danse

7 timer og 40 minutter

9 timer og 40 minutter

Jogge (8 km/t)

5 timer

6 timer

Sykle (22 km/t)

4 timer og 20 minutter

5 timer og 20 minutter

Løpe (9,7 km/t)

3 timer og 20 minutter

4 timer og 20 minutter

Kilde: Tidsskrift for den norske legeforening og ernæringsfysiolog Tine Sundfør

Tar nesten dobbelt så lang tid å gå

Treningsekspert Yngvar Andersen mener det også kommer an på hvordan du går.

– Det er mange måter å gå på. Å gå raskt i ulendt terreng eller motbakke er for eksempel veldig bra trening. Og så lenge du går en viss lengde, blir det en fin treningsøkt, mener Andersen.

Du må bruke nesten dobbelt så lang tid på å gå som å løpe for å forbrenne like mange kalorier. En løsning kan derfor være å løpe på de dagene du har dårlig tid.

Forsker Williams mener at den totale avstanden du har beveget deg er bra for å måle nytten av hver treningsøkt.

– Uansett hvor mange pauser du tar, så er en mil en mil uansett, sier han, ifølge Womanshealth.com.

Treningsprogram for deg som går

Har du dårlig samvittig for at du ”bare” går? Glem det!

– Du trenger ikke føle at du burde ha jogga i stedet, hvis du liker å gå. Det er lettere å komme seg ut på en gåtur enn en løpetur for de fleste, mener Andersen.

Yngvar Andersen laget i fjor treningsprogrammet To buksestørrelser ned for NRK Puls. Her røper treningseksperten oppskriften på hvordan du på kun fire uker kan bli både sunnere og slankere.

– En del av opplegget innebærer intervalltrening. Men det er ikke noe problem å følge To buksestørrelser ned-programmet ved å gå i stedet for å løpe. Du kan for eksempel gå i bratte motbakker, sier Andersen entusiastisk.

Her kan du lese mye mer om Yngvar Andersens To buksestørrelser ned -metode. Oppskriften er sunn for alle, uavhengig om du skal ned to buksestørrelser eller ikke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)