Hopp til innhold

Nå vil hun vinne for sin døde venninne

Hun ble knust av sorg da hennes beste venninne og høygravide treningskamerat plutselig sank sammen og døde. Nå vil hun vinne New York Maraton for sin venninne søndag.

Boston Marathon Shalane Flanagan

Buzunesh Deba mistet sin treningskamerat og høygravide venninne tragisk og plutselig. Sorgen tok overhånd, og hun trodde ikke hun skulle klare å løpe igjen. Nå vil hun vinne New York Marathon for sin døde venninne. Her er hun på andreplass i årets Boston maraton

Foto: Mary Schwalm / Ap

Hvis Buzunesh Deba vinner New York Maraton søndag, kommer det til å trille noen tårer blant dem som kjenner til bakgrunnen. For selv klarte hun ikke å tenke på en løpskarriere etter tragedien i fjor sommer.

Buzunesh Deba og Meskerem Legesse var treningspartnere, romvenninner og bestevenner. Som tenåringer reiste de sammen fra Etiopia til USA for å livnære seg på løping som så mange før dem. De to bestevenninne delte en leilighet i Bronx i to år og trente sammen i parken.

De nådde verdenstoppen med løpingen, og de ønskte å bli amerikanske statsborgere. De var på god vei.

Døde foran sin sønn

Legesse flyttet sammen med en amerikaner og slo seg ned i Connecticut. Der fikk hun en sønn, Grayson.

I juli i fjor inntraff tragedien. Legesse – åtte måneder på vei med barn nummer to – falt sammen i stolen mens hun var på restaurant og spiste lunsj. Hun var sammen med Grayson, som så dramaet på nært hold.

Legene kunne bare slå fast at 26-åringen hadde dødd av hjerteattak. Men de klarte å redde det ufødte barnet, ei jente.

– Jeg trengte henne

Deba tok dødsfallet svært tungt. Det ble mye vanskeligere for henne å takle det enn å vinne et løp.

– Jeg trengte henne. sa Deba til New York Times . – Hun gjorde meg raskere, og hun gjorde meg mer seriøs. Hun sa om igjen og om igjen at jeg måtte bare trene enda hardere.

Lidenskapen for løpingen ble tent av idolet Derartu Tulu. Tulu la grunnlaget for en hel løpebevegelse i blant kvinner i Øst-Afrika etter at hun tok OL-gull i 1992 på 10.000 meter. Hun ble første mørke afrikanske kvinne til å ta OL-gull.

Som tenåringer havnet Deba og Legesse blant de mange etiopiske løperne som reiste til USA for å livnære seg av idretten sin.

Og der, langt hjemmefra, ble de uadskillelige venner.

– Vi visste ikke hva vi gjorde da vi reiste, sier Deba. – Vi visste ingenting, annet enn at vi skulle klare det.

Var hos legen samme morgen

Legesse visste at hun hadde hjerteproblemer, men hun trodde de var under kontroll og ikke livstruende. Hun justerte treningen etter graviditeten, og hadde vært hos legen samme morgen som hun døde.

For Deba ble livet snudd på hodet. Hun orket ikke å løpe mer. Hun ville bare være hjemme og gråte.

– Jeg kunne ikke løpe lenger. Uten henne, visste jeg ikke hvordan jeg skulle løpe. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle gjøre noe annet heller, når hun ikke lenger var der, sa Deba, som ikke hadde stiftet noen familie i USA.

– Jeg var som en tante

Men hun klarte én ting: Å være til hjelp for Legesses barn. Hun hjalp Legesses familie til å holde kontakten med det etiopiske miljøet i USA, ikke minst ved å stille hjemmet sitt i Bronx til disposisjon.

– For meg var hun en søster, sier Deba, og forteller at hennes eneste virkelige søster døde hjemme i Etiopia før Deba var født.

– Så jeg var som en tante for Grayson, og da Meskerem døde, ble begge som mine barn, sier Deba.

– Bønnfalt meg om ikke å dø

Hun forteller om vanskelige dager. Hver gang Grayson så en ambulanse, spurte han om den var på vei hjem igjen med moren. En annen gang Deba lekte med ham, la hun seg ned for å late som om hun sov. Da begynte Grayson å riste i henne og strigråte. Han husket scenen fra restauranten og ble livredd for at hun også skulle dø.

– Han bønnfalt meg om ikke å dø. Det var forferdelig, jeg elsker den gutten.

Det var Tigist Tufa, en annen etioper bosatt i New York, som klarte å overtale henne til å begynne å løpe igjen.

Vil bryte rekka av andreplasser

De to startet sammen i New York Marathon i fjor. De rykket fra teten, men ble tatt igjen.Likevel klarte Deba å bli nummer to, som to år tidligere.

Toer ble hun også i Boston Marathon i april. Fremdeles led hun av savnet av Legesse. Da forstod hun at hun måtte få litt mer avstand til sin døde venninne hvis hun skal gå helt til topps.

I sommer flyttet hun derfor til New Mexico for å trene. Da kom hun seg bort fra Legesse-familien – et offer hun tok for å bryte den frustrerende rekka av andreplasser og gå helt til topps.

– Med Guds vilje skal jeg vinne i år, sier Deba. – Jeg skal vine for henne. Jeg vet at hun hadde ønsket det også.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal