NRK Meny
Normal

Laksefiske mister kunder fra oljenæringen

Årets laksesesong er i gang, men salget av fiskekort går tregere enn før. Nedgang i oljen er grunnen, mener Sigve Tengs, formann i Bjerkreim Elveeierlag.

Laksefiske

Hans Bergsland har fisket i Bjerkreimselva i over 50 år. Han forteller at det kan bli lange dager i vente på at laksen skal bite.

Foto: Ole Andreas Bø

– Jeg åpner salget av fiskekort 15. april. Før kunne jeg selge alle fiskekortene i løpet av fire timer, men nå er sesongen i gang og det er fremdeles kort igjen, sier Tengs.

Bjerkreimselva er rangert som en av de beste elvene å fiske laks i i landet, og fiskekortene har derfor vært svært populære og vanskelige å få tak i tidligere år. Slik er det ikke nå.

Mistet oljekunder

Laksesesongen i elva startet 1. juni, og selv om mange ivrige fiskere stod klare allerede ved midnatt er det altså færre fiskere nå enn før.

– Interessen har vært litt laber. Vi merker nedgangen i oljenæringen her også, sier Tengs.

Sigve Tengs

Tidligere har det nærmest vært umulig å få tak i fiskekort i Bjerkreimselva. Slik er det ikke i år, forteller Sigve Tengs, formann i Bjerkreim Elveeierlag.

Foto: Ole Andreas Bø

Det kan virke som om laksefisket er blant de mange sparinger i oljebedriftene. Men selv med færre solgte fiskekort velger Tengs å se positivt på endringen. Han mener det gir større sjanse for andre å få tak i fiskekort i den ettertraktede elva.

– Det gjør det lettere for andre å få tak i fiskekort her, sier Tengs.

Lange dager

En av dem som har sikret seg fiskekort i elva er Hans Bergsland. Etter flere timers fisking kunne han stolt fortelle om en svær fangst på nærmere tre kilo. Målet er likevel å fylle opp kvoten på to laks før han gir seg for kvelden.

– Jeg var heldig og fikk en laks klokken 9 i dag morges. Timene går, sier han.

Med færre om beinet kan det bli større muligheter for laksefiskere som Bergsland. Etter å ha fisket i Bjerkreimselva i over 50 år har han et og annet tips på lur.

– Det handler om å finne den rette flua og presentere den på en slik måte at laksen blir interessert. Og det er ikke alltid like lett.