Hopp til innhold

Jonas (21) blir den yngste ordføreren i Norge noensinne

Nå er det klart at Jonas Andersen Sayed (21) blir ordfører i hjemkommunen Sokndal. Med det blir han Norges yngste ordfører noensinne.

Jonas Andersen Sayed

BRENNER FOR BYGDA: «Ekstremt dyktig og talefør». Skrytet sitter løst når politikerkolleger beskriver Jonas Andersen Sayed, som er ordførerkandidat i Sokndal.

Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK

– Fantastisk kjekt, jeg har nesten ikke ord! sier Jonas Andersen Sayed (KrF) til NRK.

Jonas Andersen Sayed (21) ble nærmest headhuntet til å bli ordførerkandidat i hjemkommunen. Nå blir han spådd en lysende politisk karriere av KrF-lederen.

Det ble også klart at Venstre, KrF, Frp, Sp og Sokendallista skal styre i Sokndal de neste fire årene.

Jonas Andersen Sayed (21) blir ordfører i hjemkommunen Sokndal. Med det blir han Norges yngste ordfører noensinne.

Jonas Andersen Sayed (21) blir ordfører i hjemkommunen Sokndal. Med det blir han Norges yngste ordfører noensinne.

– Ekstremt dyktig

Den lille kommunen helt sør i Rogaland har fostret et politisk talent av de helt sjeldne. I alle fall hvis vi skal tro på dem som har greie på slikt.

Jonas Andersen Sayed

NY REKORD: Aldri før har Norge hatt en yngre ordfører.

Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK

– Ekstremt talefør, dyktig, engasjert, sa KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til Aftenbladet for noen måneder siden, og la til:

– Jeg tror han kan nå veldig langt i politikken.

Akkurat det siste har ikke Jonas Andersen Sayed (21) rukket å tenke skikkelig på enda. Han hadde egentlig tenkt å ta en pause fra lokalpolitikken for å få seg en skikkelig utdannelse, men så fikk 21-åringen en telefon fra nåværende ordfører Trond Arne Pedersen: Han ønsket Jonas som arvtager og listetopp.

Og selv om 21-åringen trengte over en måned på å tenke seg om, takket han ja.

– Det er for Sokndal hjertet slår hardest.

– Kan sette Sokndal på kartet

Andersen Sayed var bare 17 år da han ble krysset inn i kommunestyret i Sokndal. Nå – fire år etter – er 21-åringen blitt tidenes yngste ordfører i Norge.

Fra før hadde Kåre Martin Kleppe rekorden som yngste ordfører. I 2015 ble han valgt i Tysnes, 22 år gammel.

– Det kult hvis dette kan sette Sokndal på kartet. At vi er en kommune som tør.

Men 21-åringen legger ikke skjul på at han mangler livserfaring, og at det kan være en ulempe.

Jonas Andersen Sayed

Jonas Andersen Sayed er en kjent mann i hjembygda Sokndal.

Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK

– Samtidig er det sammensetningen i det politiske lederskapet totalt sett som betyr noe, at vi har både unge og gamle, at det er godt balansert.

Sin unge alder til tross: Andersen Sayed har et stort nettverk, både i Stortinget, regjeringen og i hjemkommunen. Det kan komme godt med når penger fra blant annet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal fordeles. Sokndal er nemlig svært flomutsatt.

– Ved en ny 200-årsflom kommer rådhuset til å ligge under vann, og skolen, institusjoner, kirken, idrettsanlegget, boligene og butikkene. Nå har sentrumsutviklingen stoppet opp, sier han.

– Helt utenkelig i India

Andersen Sayed bor for tiden i Stavanger hvor han studerer statsvitenskap. Men nå flytter han selvfølgelig hjem til bygda igjen. 21-åringen er også leder i Rogaland KrFU, men her vil han snart gi seg.

Det at en så ung mann kan bli ordfører, mener Andersen Sayed viser noe av det fineste med Norge.

– Faren min er fra India, hvor vi flere ganger har vært på besøk. Familien der nede synes det er helt utenkelig at så unge folk kan bli politikere og ordførere. For dem representerer politikere noe fjernt og korrupt. Jeg setter stor pris på tilliten i det norske samfunnet, og det at vi heier fram ungdommen, sier han.