Hopp til innhold

Klimarapport fra Equinor: – Selskapet går ikke langt nok

Dagens klimatiltak er langt fra nok til å få verden på rett kurs, skriver Equinor i en fersk klimarapport. Men selv må selskapet gjøre langt mer, fastslår miljøorganisasjonene.

Equinor generalforsamling

Plakater med tydelig budskap utenfor generalforsamlingen til Equinor 15. mai. Selskapets eksperter innser at verdens klimakutt går for sent.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Equinor har en ekstremt lang vei å gå, sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero, til NRK.

Jo lenger økningen av globale utslipp fortsetter, jo mer nødvendig blir det med kraftigere tiltak for å nå klimamålene. Det er konklusjonen i den niende utgaven av Energy Perspectives, som er Equinors egen klimarapport.

Men skal vi nå disse målene, må Equinor selv ta langt større grep, ifølge Zero-lederen.

– Omtrent 1/1000 del av Equinors energiproduksjon er fornybar, og de har ganske moderate planer fram mot 2030. Det betyr at man fortsatt vil være et fossilt selskap i 2040. Og det kan man ikke, sier Holm.

Leder Marius Holm i miljøorganisasjonen Zero.

Marius Holm, leder i Zero.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Det samlede globale energibehovet økte med 2,3 prosent i 2018, ifølge rapporten. Det er det raskeste siden 2010. Hver dag bruker verden nå rundt 100 millioner fat olje og rundt 11 milliarder kubikkmeter naturgass.

For å nå ambisjonene i Parisavtalen må vi snart nå en topp i oljeetterspørselen, heter det i rapporten.

Tre scenarioer

Energy Perspectives beskriver tre mulige fremtidsscenarioer:

  • «Reform» presenterer en fremtid drevet av teknologiutvikling og godartede markedskrefter, støttet av en gradvis oppstrammet energi- og klimapolitikk.
  • «Rivalry» (rivalisering) beskriver en fremtid der energiskiftet reduseres av mangel på tillit, geopolitisk usikkerhet og ineffektive løsninger.
  • «Renewal» (fornyelse) derimot, viser hvordan energimarkedet må gå fram for å bidra til en bærekraftig framtid.

Oljeetterspørselen i de tre scenarioene varierer fra 52 millioner fat i det grønneste scenarioet til 118 millioner fat i 2050 i rivaliserings-scenarioet.

Sjeføkonom i Equinor, Eirik Wærness, peker på at vi i dag dessverre ser mange tegn på svekket samarbeid i verden – altså nærmest «Rivalry».

Eirik Wærness

Eirik Wærness, sjeføkonom i Equinor.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Verden gjør fremskritt med tanke på å sikre tilgang til energi for stadig flere mennesker. Vi ser også rekordrask vekst innen ny fornybar energi. Samtidig går tiden uten at vi ser reduksjoner i de globale CO₂-utslippene, og da blir veien til en bærekraftig fremtid stadig mer krevende, sier Wærness til NTB.

– 52 millioner fat ikke nok

Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, mener 52 millioner fat i det grønneste scenarioet er altfor høyt hvis vi skal holde temperaturøkningen under 1,5 grader.

– Det er ikke noen tvil om at Equinor her har valgt seg det scenarioet som gjør at de fortsatt skal ha plass til oljen og gassen sin, sier hun.

Naturvernforbundet

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Innen 2030 bør investeringene til Equinor i all hovedsak være i utslippsfri energi, fastslår Holm i Zero.

– Det er det som skal til hvis Equinor skal være en del av den energimiksen vi trenger de neste 10, 20 og 30 årene, sier han.

– Ikke Equinors synspunkt

Equinors konsernsjef Eldar Sætre kaller rapporten et viktig bidrag til Equinors strategiske prioriteringer, men at den ikke reflekterer selskapets synspunkter eller strategi.

– Vi ønsker at den globale energimiksen endres i en bærekraftig retning og vil bidra til å forme en slik fremtid. Derfor utvikler vi oss som et bredt energiselskap, som produserer olje og gass med stadig lavere utslipp, samtidig som vi bygger en sterk posisjon innen nye energiløsninger, sier Sætre til NTB.

Flere nyheter fra Rogaland