Hopp til innhold

Skotske Lauren reiste til Norge for å tale Equinor midt imot

Klimaaktivister fra hele verden reiste torsdag til Stavanger for demonstrere mot ulike Equinor-prosjekter. Lauren MacDonald fra Skottland vil ha Rosebank til livs.

Lauren MacDonald, Stop Rosebank

Lauren MacDonald reiste for andre året på rad til Stavanger for å overvære Equinors generalforsamling.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Vi vil virkelig ikke at Equinor skal drille på Rosebank. Derfor velger vi nå å ta kampen mot Equinor og den norske stat. Det har gått for langt nå, sier Lauren MacDonald.

Med ønske om å stoppe utbyggingen av et nytt olje- og gassprosjekt, reiste hun til Stavanger for å delta i en markering under Equinors generalforsamling.

MacDonald kjemper for å avvikle Rosebank-prosjektet, som er det største uutviklede oljefeltet i Storbritannia.

Det gjorde hun sammen med aktivister fra hele verden, som møtte opp for å rette søkelyset på den internasjonale motstanden mot Equinors utenlandske fossile prosjekter.

Jeg tror det er noe nordmenn flest ikke er klar over, sier MacDonald.

Også i fjor valgte Lauren MacDonald å tale generalforsamlingen imot, da tok det av på Twitter:

Lauren MacDonad (22) sikret seg taleplass på Equinors generalforsaming gjennom å ha kjøpt en aksje i selskapet. Dermed måtte sjefene i Equinor høre på 22-åringens krav. Nå har mange hundre tusen sett tallen på Twitter.

2023: Lauren MacDonad (22) sikret seg taleplass på Equinors generalforsaming gjennom å ha kjøpt en aksje i selskapet. Dermed måtte sjefene i Equinor høre på 22-åringens krav. Nå har mange hundre tusen sett tallen på Twitter.

Mot Rosebank

Feltet som ligger 130 kilometer nordvest for Shetlandsøyene ble vedtatt av britiske myndigheter i fjor høst, og planlagt oppstart er i 2026.

Prosjektet har vært omstridt, og har møtt stor motstand i Storbritannia. I forkant av at prosjektet ble vedtatt var det mange som ønsket Equinor ut av oljefeltet.

McDonald mener først og fremst at det er en tragedie av hensyn til klimaet. I tillegg hevder hun at det er problematisk av økonomiske årsaker.

Equinor vil også motta milliarder av britiske skattepenger, sier MacDonald.

Nå nekter hun, til tross for at det foreligger et endelig vedtak, å gi opp kampen.

Det er overhodet ikke en tapt sak.

Hvis vi vil ha en fremtid på denne kloden så må vi gjøre endringer. Situasjonen er virkelig så alvorlig, sier MacDonald.

– Kan ikke se dem i øynene

Til stede under markeringen var aktivister som jobber mot Equinors fossile prosjekter i både Canada, Argentina og Storbritannia.

Også flere nordmenn ønsker å tale lokalbefolkningens sak i kampen mot selskapets videre internasjonale prosjekter.

Demonstrasjon utenfor Equinors generalforsamling.

Utenfor Equinors lokaler i Stavanger var det i forkant av selskapets generalforsamling planlagt en markering mot deres internasjonale prosjekter.

Foto: Carina Johansen / NTB

En av de er Stine Wilhelmsen, som er fagrådgiver og talsperson i Greenpeace Norge.

I Greenpeace jobber vi tett med folk i hele verden som står opp mot Equinor. Vi kan ikke se dem i øynene og si at vi ikke har tatt opp kampen her hjemme, sier Wilhelmsen.

Hun mener at verken klimaet eller de marine områdene tåler Equinors prosjekter.

– Og lokalbefolkningen får ingen av de positive gevinstene fra prosjektene. Vi står i solidaritet med folk rundt om i verden som kjemper mot vårt statseide oljeselskap, sier Wilhelmsen.

Stine Wilhelmsen, talsperson Greenpeace Norge

Stine Wilhelmsen i Greenpeace er av flere årsaker kritisk til Equinor internasjonale prosjekter.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Så lenge Equinor er et børsnotert selskap kan alle som ønsker kjøpe aksjer, og sånn få muligheten til å komme med innspill under generalforsamlingen.

Greenpeace eier aksjer i selskapet, og har derfor muligheten til å være med på å påvirke Equinors strategi for fremtiden og hvordan de skal jobber mot energiomstillingen.

Ifølge Wilhelmsen gir selskapet en uriktig fremstilling av seg selv og hvem de er.

Equinor forteller en eventyrfortelling om et selskap i en rask energiomstilling. Fakta er at i 2023 var mer enn 99 prosent av den energien Equinor produserte fossil. I tillegg investerte de 80 prosent i nye olje og gassprosjekter, til tross for at FN og det internasjonale energibyrået har sagt at det ikke er plass.

– Historien Equinor forteller stemmer absolutt ikke, mener hun.

– Stor utfordring

Equinor bekrefter tallene som Wilhelmsen og Greenpeace presenterer, men mener at dette må sees i kontekst.

Det illustrerer litt av den store utfordringen vi som selskap og verden står ovenfor. Det er en stor omstilling som skal til, og det nytter ikke å skru av det ene energisystemet før det andre er oppe og går. Det vil ta tid å erstatte olje og gass med fornybar energi, sier pressetalsperson i Equinor Ola Morten Aanestad.

Han understreker likevel at de jobber aktivt mot en grønnere fremtid.

Vi har en ambisiøs Energiomstillingsplan i tråd med Paris-avtalens mål. Den innebærer at vi skal redusere utslippene fra olje og gass, akselerere investeringen innen fornybar og lavkarbon, og gjennomføre store investeringer på fornybare områder fremover.

Ola Morten Aanestad

Ola Morten Aanestad sier at Equinor selv er utålmodige i jobben mot det grønne skiftet.

Foto: Equinor

På den andre siden mener Equinor at det er positivt at det stilles spørsmål ved deres aktivitet.

Vi synes det er bra med en levende debatt om energi og klima. Vi har forståelse for at mange er utålmodige, og det er vi også, sier Aanestad.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg