– Noen av de som har boder i Vågen ble tatt på senga

Mattilsynet følger nøye med på Gladmatfestivalen. Varmen gir økt risiko for bedervet mat under gladmatfestivalen. Men mattilsynet mener restaurantene er flinke.

Gladmat 2013

I går måtte Mattilsynet stenge en bod på Gladmatfestivalen i Stavanger.

Foto: Siri Wichne Pedersen/NRK

Det fine været gjør at det er mye folk på Gladmaten, men fører også til ekstra utfordringer for restaurantene.

Mattilsynet har til nå måttet stenge én av bodene og gi omsetningsforbud til flere, men restaurantene har blitt flinkere på mathygiene.

– Kjølevogn bak teltet

– For matsikkerheten er det viktig at all mat oppbevares kaldt nok, og at det som serveres varmt nok, sier daglig leder på Gaffel og Karaffel, Bjørn-Erik Sandvoll.

I går var den første dagen av den folkekjære festivalen, og som vanlig tok Mattilsynet en sjekkerunde. Sandvoll er glad for kontrollene.

– Vi har vært med siden Gladmat startet, og har en egen kjølevogn rett bak teltet her. Der har vi fire grader kontinuerlig og vi har også tørris, som kan hjelpe oss dersom det blir for varmt, sier han.

– Litt tatt på senga

I går måtte førsteinspektør Arve Kolbeinsen stenge en bod, og både i går og i dag har han gitt ut omsetningsforbud og kastet mat.

– Jeg tror det kom litt brått på dem i år. Det var fullt trøkk fra klokken halv tolv. Jeg tror de ble tatt litt på senga. Det var noen som hadde glemt ut kjøttdeigen som sto på benken. Det var fullt kaos fra første sekund, sier Kolbeinsen.

Derfor er jobben Kolbeinsen gjør viktig for å slippe cruiseturister som spyr over dekk etter en tvilsom kyllingbit.

– For høy temperatur kan medføre helsefarlige produkter og oppvekst av bakterier. Dersom det foreligger helsefare så stenger vi, og dersom produktene er helsefarlige må de kaste dem, sier han.

– Har blitt flinkere

80 prosent av utstillerne har vært med i mange år, og vett hvor fryseskapet ska stå, men ikke alle.

– De som ikke har lokaliteter tilknyttet Stavanger, og de som ikke har vært med før kan slite. Dersom de kommer med kun kjølevarer kan de få et problem, sier Kolbeinsen.

Likevel mener førsteinspektøren at restaurantene blir flinkere. Det har blitt færre stengninger de siste årene.

– Det som vi fant i går er som normalt når det er den varmen det er nå, og med det trøkket som er, sier han.