David Njå i Njågården på Bryne, og leder for Matfatet Jæren, jobber fra seks om morgenen til tolv om kvelden. Den lange arbeidstiden må til for å tjene penger – noe han mener verken nisjeproduksjon eller deltakelse på Gladmat fører til.
– Det er ikke mange nisjeprodusenter på Jæren. Det er store produsenter, og de må ha avkastning på produktene sine. Da hjelper det ikke å stå på Gladmaten i Stavanger. Det er de store kjedene som må til, og du må få avkastning på det du produserer, sier Njå til NRK.no.
Han mener det kun er ildsjeler som kan drive nisjeproduksjon. Fra Ryfylke stiller syv ildsjeler på Gladmat, men med drahjelp: 80.000 kroner hver fra Ryfylkefondet.
Ildsjeler på Jæren
På Jæren finnes også ildsjeler, men Per Ivar Wold sin rabarbrasaft får ingen økonomisk støtte, og han deltar derfor ikke i år.
– Vi har hatt et bra samarbeid med Coop før. Men de stiller ikke i år, og da fant vi ut at vi dropper vi det. Vi syns i utgangspunktet det er dyrt å være med på Gladmat, og hvis vi skal være helt alene vet vi ikke hvor vi havner. I verste fall kunne vi havnet et sted der vi forsvant i et hav av andre utstillere. Vi satser ikke så mye på å stille på Gladmat, sier Wold.
Dalane dropper festivalen
Heller ikke i Dalane blir det satset på lokal mat på årets festival. Der har de fire kommunene Eigersund, Bjerkreim, Sokndal og Lund valgt å legge ned næringssjefens kontor, som i årevis har satset stort på mat fra Dalane på Glamatfestivalen.
Det sier avtroppende Næringssjef Valentin Svelland.
– Det er trist. Gladmaten har vært en fantastisk anledning for Dalane til å profilere seg, og vi har jo vært med i en årrekke. Så jeg håper at andre kan komme inn og ta ballen og fortsette, sier avtroppende Næringssjef Valentin Svelland.
«Sjokoladehjørna» er den eneste bedriften fra Dalane som stiller med stand på årets festival.
Gladmat-sjef: – Har lagt spesielt til rette
Gladmat-sjef, Mona Vervik, skjønner problemet for nisjeprodusentene, men mener Gladmat har gjort det de kan.
– Det er klart at det kan være utfordrende for små produsenter. Men nettopp i år har vi lagt spesielt til rette. Det er ingen prisøkning, og i tillegg har de fått tilgang til fellesfasiliteter, som inngår i prisen. Så vi legger til rette for små lokalmatprodusenter, sier hun til NRK.no.
Men at Jæren ikke er representert på Gladmat er hun ikke enig i.
– Jæren er ikke bare små lokalmatprodusenter. Det er også stor og god matindustri, som til de grader er representert på festivalen. De er leverandører til en rekke av restaurantene, og er nok hjertelig til stede hos veldig mange av utstillerne, også.