– Se for deg at hele dette taket på 450 kvadratmeter blir en grønn oase med urter og grønnsaker, sier idéutvikler Sigve Skretting.
Han er i gang med å lage en grønnsakshage midt i sentrum, som skal få det til å gro i byen. På taket av et gammelt havnelager langs Vågen i Stavanger skal folk inspireres til å dyrke maten selv.
– En grønn oase
– Byer, som har en så vannvittig vekst som vår, kveles jo, og dette vil bidra til at vi får en grønn oase midt i sentrum, sier Skretting.
Storbyene ute i verden har skapt trenden. I det hvite hus har Michelle Obama spadd opp plenen for å lære barn hvordan maten de spiser blir til.
Og i skuret på kaien i Stavanger skal det bli skolekjøkken for unger, akkurat som i USA.
– I New York har de drevet med dette lenge, og vi har hentet masse inspirasjon derfra. Vi har en veldig dyktig samarbeidspartner i Amsterdam i en organisasjon som heter Cities. De har drevet med dette i tre år nå, og har laget nye koblinger med bøndene rundt byene i forhold til matvarer og distribusjon. De har store urtehager som er dyrket på tak, så det er massevis av inspirasjon å hente fra utlandet, sier prosjektleder for Den spiselige bydel, Aslaug Tveit.
– Tilbake til røttene
Det er den nye byutviklingen i Stavanger Øst som har skapt et behov for mer grønt mellom husene i en urban arkitektur.
– Vi trenger en mer bærekraftig og miljøvennlig byutvikling. Det handler om å gå tilbake til røttene og få folk til å trives der de bor. Da kommer mat og dyrking naturlig opp som et tema, sier Tveit.
Det er også matforsker Helge bergslien enig i. Han mener dagens forbrukere har mye å hente på å dyrke mat selv.
– Jeg synes også det er viktig fordi vi som forbrukere skal få et annet forhold til hvor maten kommer fra og hva som kreves for å dyrke den, og dermed få et tettere forhold til maten. Det er noe av det vi har mistet med at vi i dag handler alt i butikk, sier Bergslien.