Hopp til innhold

Lager grønnsakshage midt i byen

Å dyrke sin egen mat i byen er in både i New York og Amsterdam. Nå går Stavanger forann i et nasjonalt pilotprosjekt, der levende mat på balkonger og tak blir en del av byutviklingen.

Å dyrka sin eigen mat i byen - er IN både i New York og Amsterdam. Nå går Stavanger føre i eit nasjonalt pilotprosjekt, der levende mat på balkongar og tak blir ein del av byutviklinga.

VIDEO: Midt i Stavanger sentrum dukket det opp en 450 kvadrat meter stor urtehage. Foto: Anders Fehn/NRK.

– Se for deg at hele dette taket på 450 kvadratmeter blir en grønn oase med urter og grønnsaker, sier idéutvikler Sigve Skretting.

Han er i gang med å lage en grønnsakshage midt i sentrum, som skal få det til å gro i byen. På taket av et gammelt havnelager langs Vågen i Stavanger skal folk inspireres til å dyrke maten selv.

– En grønn oase

– Byer, som har en så vannvittig vekst som vår, kveles jo, og dette vil bidra til at vi får en grønn oase midt i sentrum, sier Skretting.

Michelle Obama i kjøkkenhagen

USAs førstedame Michelle Obama er også blitt førstedamen for kjøkkenhager». Hun har satt seg i fore å få amerikanske barn sunnere. Jevnlig er det møter i kjøkkenhagen. Her høster hun inn høstens godsaker sammen med barn fra en av hovedstadens skoler.

Foto: MANDEL NGAN / Afp
Aslaug Tveit

Aslaug Tveit er prosjektleder for Den spiselige bydel.

Foto: Anders Fehn / NRK

Storbyene ute i verden har skapt trenden. I det hvite hus har Michelle Obama spadd opp plenen for å lære barn hvordan maten de spiser blir til.

Og i skuret på kaien i Stavanger skal det bli skolekjøkken for unger, akkurat som i USA.

– I New York har de drevet med dette lenge, og vi har hentet masse inspirasjon derfra. Vi har en veldig dyktig samarbeidspartner i Amsterdam i en organisasjon som heter Cities. De har drevet med dette i tre år nå, og har laget nye koblinger med bøndene rundt byene i forhold til matvarer og distribusjon. De har store urtehager som er dyrket på tak, så det er massevis av inspirasjon å hente fra utlandet, sier prosjektleder for Den spiselige bydel, Aslaug Tveit.

– Tilbake til røttene

Det er den nye byutviklingen i Stavanger Øst som har skapt et behov for mer grønt mellom husene i en urban arkitektur.

– Vi trenger en mer bærekraftig og miljøvennlig byutvikling. Det handler om å gå tilbake til røttene og få folk til å trives der de bor. Da kommer mat og dyrking naturlig opp som et tema, sier Tveit.

Det er også matforsker Helge bergslien enig i. Han mener dagens forbrukere har mye å hente på å dyrke mat selv.

– Jeg synes også det er viktig fordi vi som forbrukere skal få et annet forhold til hvor maten kommer fra og hva som kreves for å dyrke den, og dermed få et tettere forhold til maten. Det er noe av det vi har mistet med at vi i dag handler alt i butikk, sier Bergslien.