Hopp til innhold

Etterlyser en norsk Jamie Oliver

Ingrid Espelid Hovig synes det er beklagelig at Stavanger Aftenblad og Aftenposten kutter matspalten, og etterlyser en norsk folkekokk på NRK. Norsk matkultur taper på utviklingen, mener matelskerne som nå er samlet på Gladmatfestivalen.

Ingrid Espelid Hovig

Ingrid Espelid Hovig synes det er trist at maten blir nedprioritert i norske aviser, og på NRK.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

– Det er trist at hun slutter. Jeg kommer til å savne artiklene hennes enormt, sier Anne-Kristine Jahn.

I går signerte Stavanger Aftenblads avtroppende matskribent Borghild Fiskå avskjedsboken sin under Gladmatfestivalen i Stavanger.

– Har oppdratt Stavanger

Borghild Fiskå

Stavanger Aftenblad annonserte tirsdag at matjournalist Borghils Fiskå trer inn i pensjonistenes rekker.

Foto: Faksimile: Stavanger Aftenblad
Det besta eg vett av Borghild Fiskå og Jonas Haarr Friestad

Avskjedsboken «Det besta eg vett» av Borghild Fiskå og Jonas Haarr Friestad.

Foto: Annonse: Stavanger Aftenblad

Fiskå har hatt en viktig rolle i Stavanger. Det var hun som tok initiativ til Gladmat, som har blitt byens mest folkekjære festival, og hver uke siden 1984 har hun laget matspalte sammen med fotograf Jonas Haarr Friestad. Nå blir hun pensjonist, og Anne-Kristine Jahn er en av mange vil ha et signert eksemplar av boka.

– Hun har vært en av favorittene mine i mange år. Hun har oppdratt oss når det gjelder moderne matlaging. Jeg har brukt hennes oppskrifter masse. De bør uten tvil finne en ny matskribent, sier Jahn.

Det er ikke Aftenbladet sikre på at de skal.

– Det er ikke helt avgjort hvordan vi kommer til å gjøre det etterpå, sier kultur- og debattredaktør i Aftenbladet, Solveig Grødem Sandelson.

– Det lokale blir ikke så viktig

Matspalten forsvinner inntil videre, slik en annen Media Norge-avis, Aftenposten, tidligere i år fjernet den tradisjonsrike matspalten til Yngve Ekern. Avisene må spare penger, og tilbyr i stedet enkle oppskrifter fra konsernets nettsted Dinmat.no.

– Det blir en del av et mønster at det lokale ikke blir så viktig. Det er farlig, sier bokaktuelle Borghild Fiskå.

– Mens de to har stått på kjøkkenet hjemme og laget maten de har presentert, bruker avisene nå ofte artikler med anonyme signaturer som ikke kan lage mat, skriver Yngve Ekern i sin anmeldelse av boken.

Og Fiskå slutter seg til kritikken:

– Nå blir det likt overalt, og en veldig forflating, synes jeg, sier hun.

– Nå har Aftenbladet nettopp vært gjennom en nedbemanning der vi fremover blir færre i redaksjonen. Da kan vi ikke gjøre det slik at vi bare erstatter profilen som slutter med en annen. Vi må ha alle kortene på bordet og se hva vi skal gjøre, sier Sandelson.

– Skulle hatt en norsk Jamie Oliver

Jamie Oliver, Tom Cruise, David Letterman

Jamie Oliver, Tom Cruise og David Letterman kokkelerer på TV.

Foto: JOHN PAUL FILO / AP

Gladmatfestivalens største kjendis er norsk, og hun heter Ingrid Espelid Hovig
Nasjonens matmor beklager at matlaging nedprioriteres som stoffområde i flere aviser.

– Det er viktig å skrive om vanlig mat som folket kan lage. Hvis ikke folk bruker råvarene som hører til norsk matkultur, så forsvinner de. Vi skulle hatt en norsk Jamie Oliver på NRK, sier Ingrid Espelid Hovig.

Hun er skuffet over at hennes gamle arbeidsgiver NRK ikke har dyrke fram en ny, norsk matprofil på skjermen.

– Jeg får så mange henvendelser fra folk som savner en norsk kokk på NRK, sier Hovig.

Danske og svenske kokker dominerer

– Jeg har stor forståelse for at folk savner Ingrid Espelid Hovig, og det er riktig at NRK ikke har hatt en egen matprofil siden hun og Lars Barmen var på skjermen, sier mediedirektør i NRK, Øyvind Lund.

Danske og svenske kokker regjerer nå på NRK, og det er så langt ingen planer om å dyrke fram en ny Espelid eller" norsk Jamie Oliver.

– Vi mener at vi har et bra tilbud på matområdet, sier han.

Har ikke NRK som allmennkringkaster et ansvar for å fremme norsk matkultur?

– Vi behandler den norske matkulturen i mange andre innholdsflater slik at den ivaretar vi på andre områder, sier Lund.