NRK Meny
Normal

Karmøy-ordfører: Upassende av Haugesund å kreve Fastlandskarmøy

Det er krangel mellom Karmøy og Haugesund om Fastlandskarmøy. Mandag kveld ble Karmøy-politikerne enige om å kjempe for å beholde området.

Karmsund-broen

På hver sin side av Karmsundbroen krangler nå Haugesund og Karmøy om Fastlands-Karmøy.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Vi synes det er upassende av Haugesund å gjøre krav på deler av, eller hele, Fastlandskarmøy. Jeg ser ikke at kommunestruktur-reformen blir gjennomført på en korrekt måte hvis Karmøy kommune blir fragmentert.

Jarle Nilsen

Karmøy-ordfører Jarle Nilsen synes det er upassende av Haugesund å gjøre krav på deler av, eller hele, fastlands- Karmøy.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det sier Karmøy-ordfører Jarle Nilsen.

Les også: Her sier to av tre ja til sammenslåing

Les også: – Haugesund-regionen må stå sammen

Stemningen mellom Haugesund og Karmøy er for tiden alt annet enn hjertelig. Etter at bystyret i Haugesund gikk inn for å overta Fastlandskarmøy fra naboen, samlet Karmøy-politikerne seg i går kveld om et felles svar.

Klar for Haugesund

Knut Birkeland har stått i spissen for å få en folkeavstemning på Fastlandskarmøy om en skal tilhøre Haugesund eller Karmøy. Han er uenig med ordføreren og ønsker seg til Haugesund.

Knut Birkeland

Knut Birkeland har stått i spissen for å få en folkeavstemning på Fastlands-Karmøy om en skal tilhøre Haugesund eller Karmøy.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Les også: Haugesund + Sveio = sant

Les også: – Redd for å bli slukt av storebror

– Karmøy får det de fortjener. De har egentlig gått litt feil inn i denne prosessen. De har vært negative og hadde bestemt seg for at Karmøy skulle være seg selv nok allerede før de foretok noen utredninger, mener Birkeland.

Han synes det nå er naturlig å se på grensejusteringer.

– Fastlandskarmøy er overmodent etter min mening, sier han.

Skjult agenda

Det er langt fra alle på Fastlandskarmøy som deler synet til Birkeland.

– Jeg innbiller meg at Haugesund kommune har en skjult agenda som går ut på at vi står sterkere hvis vi er større. Der er mye god økonomi på Karmøys fastlandsside. Jeg skjønner at Karmøy-politikerne blir provoserte, sier Sigbjørn Ustad.

Sibbjørn Ustad

Sigbjørn Ustad vil veldig gjerne blir værende i Karmøy.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Les også: Endelig vil noen snakke med Haugesund

– Så du vil rett og slett bli værende i Kamøy?

– Å ja, definitivt, sier Ustad med overbevisning.

– Ikke ufint

Ordfører Arne-Christian Mohn i Haugesund har problemer med å forstå at det er upassende å mene at fastlandet på Karmøy bør tilhøre Haugesund.

Les også: Sveio åpner for å bli en del av Haugesund

– Det er jo ikke ufint. Vi svarer på et spørsmål fra regjeringen og staten via fylkesmannen. Egentlig hadde det beste vært at vi kunne hatt samtaler om hvordan vi skal få til fremtiden sammen, mener Mohn.

Arne-Christian Mohn

Ordfører Arne-Christian Mohn i Haugesund har problemer med å forstå at det er upassende å mene at Fastlands-Karmøy bør tilhøre Haugesund.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Ordførerkollegaen i Karmøy mener at utspillet som nå er kommet fra Haugesund ikke er et godt utgangspunkt for at det skal bli bedre i fremtiden.

– Vi håper at Haugesunderne kan se litt stort på dette. Så skal vi finne gode løsninger på gode samarbeidsmiljøer og godt samarbeidsklima og for fremtiden, mener Jarle Nilsen.