Hopp til innhold

Sveio åpner for å bli en del av Haugesund

Innbyggere i småkommunen Sveio i Hordaland skal nå stemme over om de vil bli del av en stor Haugalandskommune sammen med Haugesund, Tysvær og Bokn i Rogaland.

Ryvarden fyr

UTSIKT MOT ROGALAND: Fra Ryvarden fyr i Sveio er det mulig å se Rogaland. Nå kan kommunen bli del dette fylket i stedet for Hordaland.

Foto: Arne Haaland

Politikerne i Sveio har nå ytret ønske om å innlede nabosamtaler for å se om det er mulig å komme fram til en avtale om kommunesammenslåing.

– Vi skal gjøre det som står i vår makt for å ha det grunnlaget vi trenger for å ta et valg, forteller ordfører i Sveio, Jorunn Skåden (Ap), som mener det er smart å ta dialogen med nabokommunene.

Kommunestyret skal avgjøre alt til slutt, men først er det en grundig sondering om sammenslåing.

– Jeg har lyst å ha en sterk kommune hvor vi får utbytte av det valget vi gjør. Og jeg tror at etter kommunereformen er over, blir det oppmerksomhet på å bygge regioner. Haugaland og Sunnhordland bør være del av samme region, sier Sveio-ordføreren.

Sveio kommune

MOT ROGALAND: Sveio er den sydligste kommunen i Hordaland, og har bare fastlandsgrense til Rogaland.

Folket skal stemme

Formannskapet i Sveio har også vedtatt at det skal gjennomføres folkeavstemning om en sammenslåing med Haugalandkommunene.

I 2002 gikk Ølen kommune til Rogaland. Nå kan Sveio gå samme vei. Under høstens valgkamp mente det politiske flertallet i kommunen at det å bli del av Rogaland er en naturlig konsekvens av at kommuner må slå seg sammen.

Jarle Utne-Reitan

HAUGESUND POSITIVE: Gruppeleder for Høyre i Haugesund, Jarle Utne-Reitan, er positiv til Sveios initiativ.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Ønsker Sveio velkommen til samtaler

I Haugesund er det velvilje for å komme nabokommunen i møte.

– Jeg ble informert om dette i går. Det viktigste i møtet med Sveio er å få vite hvilke forventninger de har til reformen, og se hvordan vi kan bidra til å innfri dem, sier gruppeleder for Høyre i Haugesund, Jarle Utne Reitan.

Han poengterer at en fusjon mellom to eller flere kommuner er ikke vellykket om den ikke gir gevinster for innbyggerne i alle de involverte kommunene.

Ordfører i Tysvær tviler på at hans kommune blir med i en stor sammenslåing.

– Vi ønsker å slå oss sammen med kommuner som vi kan sammenligne oss med. Det har Tysværbuen vært opptatt av. Dermed kan det bli samarbeid med Bokn, sier Sigmund Lier.

Trekantsambandet i Hordaland

TREKANTSAMBAND: Nærmeste by fra Sveio er Haugesund i Rogaland, som er en rundt 20 minutters kjøretur unna.

Foto: Sunde, Helge / Samfoto

– Tilbudet i Sveio opprettholdes

Kommunereformens mål er å skape større, mer robuste kommuner med økt makt og myndighet. Et annet mål er å endre kommunegrenser som gjør at en by deles mellom flere kommuner – med de utfordringene det gir for arealplanlegging.

– De vanlige tjenestene som innbyggerne bruker ofte, skal fortsatt være desentraliserte og nær der innbyggerne bor, uavhengig av om det er på Røvær eller i Auklandshamn, sier Utne-Reitan.

Sveio-ordføreren er ikke misfornøyd med dagens situasjon, selv om andre alternativer nå vurderes.

– Det å være en del av Hordaland har vært bra for oss. Vi ligger i Sunnhordlands-bassenget, og har kortere vei til Bergen enn til Stavanger, sier ordføreren.