Hopp til innhold

Ønsker seg en person som skal dempe gemyttene mellom folk og kommunen

Etter mange meldinger fra innbyggere som er i konflikt med kommunen, har politikerne i Karmøy vedtatt at de trenger et ombud som kan roe situasjonen. Eldreombudet mener alle kommuner bør skaffe seg det.

SMS til politiker

MELDER POLITIKERNE: Jan Birger Medhaug (H), blir kontaktet av innbyggere som har havnet i konflikt med kommunen etter lange perioder med søknader og avslag om sykehjemsplass. ILLUSTRASJON: Anders Nøkling

– Når du blir oppringt av ressurssterke folk som er fortvila og utslitt, og ikke vet sin arme råd, da skjønner du at det er mer enn de kan klare, sier Jan Birger Medhaug (H).

Jan Birger Medhaug - portrett

FORESLO OMBUD: Jan Birger Medhaug (H).

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

Høyre-politikeren fremmet forslaget om et eget ombud, etter å ha blitt kontaktet av flere innbyggere som havner i konflikt med kommunen når de søker om sykehjemsplass.

I sist kommunestyremøte i Karmøy leste han høyt fra en tekstmelding han har fått fra en innbygger.

man. 28. feb., 20:22

Nn:Min far nå 94 år har hatt flere utfordringer med mange sykehusbesøk de siste årene, nå har han vært der 3 ganger og tappa vann av lungene.
Han har vært så vidt innom sykehjem etter hoftebrudd og kragebeinsbrudd. Vi har vært i kontakt med bestillingskontoret de siste 2 årene, men de er ansatt for å gi avslag på sykehjemsplass eller korttidsopphold. Sykehuset har anbefalt sykehjem, og de sier seg enig med oss at Karmøy kommune er helt håpløse.

– Jeg har ikke ført statistikk, men det er en del av de. Vi som folkevalgte sitter med det øverste ansvaret og da må vi ta det på alvor når vi blir kontaktet, sier Medhaug.

Kjempet for far – håper det blir lettere for andre

Siv Eikemo kjenner også godt til tøffe runder med søknader og avslag i Karmøy.

I nesten to år kjempet hun og søsknene for faren sin Sverre Soli på 96 år. Slik at han kunne få en sykehjemsplass der kona bodde.

Siv Eikemo - portrett smil

MÅ PÅ PLASS: Siv Eikemo blir selv kontaktet av innbyggere som kjemper om sykehjemsplass til sine. Hun synes idéen om et eldreombud i kommunen er smart.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

NRK fulgte saken tett gjennom flere avslag helt til Statsforvalteren omgjorde et av avslagene i mars i år.

I dag bor ekteparet som har vært gift i snart 70 år, på samme sykehjem.

Eikemo tror et ombud vil gjøre det lettere for andre karmøybuer i samme situasjon.

– Hadde det vært et eldreombud vi kunne tatt kontakt med hadde det vært mye enklere. Vi har et pasientombud i Rogaland og hun har gjort en fantastisk jobb. Men nå er det så mange saker her på Karmøy at vi trenger et eget ombud, sier Eikemo.

Les også: Ole og Sylvi får bo sammen fordi de bor i «riktig» kommune

Ole og Sylvi Broholt - sammen på sykehjemmet
Ole og Sylvi Broholt - sammen på sykehjemmet

Alle kommuner bør ha eldreombud

Politikerne har derfor vedtatt at det skal fremmes sak om opprettelse av et ombud for helse- og omsorgstjenester. I god tid før budsjettprosessen i høst.

Målet er å redusere antall konflikter mellom innbyggerne og administrasjonen i kommunen.

Forslaget kom som et fellesforslag fra Høyre og Karmøylista, og Medhaug håper ombudet er på plass i starten av 2023.

Bente Lund Jacobsen

MÅ AVKLARES: Eldreombud Bente Lund Jacobsen, sier det er viktig å avklare hva ombudet i Karmøy skal gjøre.

Foto: Jonas Otneim / NRK

Eldreombud Bente Lund Jacobsen, kjenner til at det finnes kommunale ombud i Oslo og Eigersund, men har oppfordret alle landets kommuner til å få sitt eget ombud.

Jacobsen mener Karmøy tar et smart grep.

– Det kan være en god verdi for innbyggerne å ha en person de kan kontakte for å få god veiledning. Det som selvfølgelig er en utfordring er at man må kommunisere riktig er hva vedkommende skal gjøre og hva stillingen skal innebære, sier hun.

NRK har bedt ordfører Jarle Nilsen (Ap) kommentere hvorfor han og partiet stemte imot forslaget. Men han ønsker ikke å kommentere. Det gjør heller ikke gruppeleder Svanhild Lygre Andersen (Ap).