Hopp til innhold

Kan stemme rett etter vaksine – det gir rekordtall

Eigersund kommune har den høyeste andelen forhåndsstemmer i landet. Grunnen er trolig at innbyggerne kan stemme rett etter at de har fått koronavaksine.

Steffen Ege stemmer, like etter at han fikk vaksinen i Eigersund

Rundt 17 prosent hadde ved utgangen av tirsdag benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme i Eigersund. Det er mest i landet. En stor del av grunnen til dette, er stikk og stem, hvor du får vaksine og kan forhåndsstemme på samme tid. Den muligheten benyttet Steffen Ege seg av.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det er veldig fint. Helt perfekt å få gjort begge delene på likt. Det er første året jeg stemmer, og dette gjør det mye lettere, sier førstegangsvelger Daniel Skaara fra Eigersund.

Vi skrur tiden tilbake til våren. Smittetallene i fylket er høye. Løvetannen, som botanikeren mener vi bør la stå, har akkurat begynt å blomstre.

På et møterom i Eigersund kommune sitter valgsekretariatet og planlegger høstens valg. Om smittetallene fremdeles er høye, hva skal de gjøre for å unngå kø på valgdagen?

– Vi tok en runde, og fant ut at det innlysende svaret ikke lå på valgdagen, men før valgdagen, sier kommunikasjonssjef Leif E. Broch.

Løsningen ble, som NRK tidligere har meldt, ordningen stikk og stem. Det betyr at alle som vaksinerer seg i Eigersundhallen, også får tilbud om å forhåndsstemme.

Det har vært en stor suksess. Så stor at flere andre kommuner også har kopiert konseptet.

Onsdag 18. august har nesten 18 prosent av de rundt 10.000 stemmeberettigede i kommunen stemt.

Stikk og stem i Eigersund

Det var flere som benyttet seg av tilbudet i Eigersundhallen onsdag.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Flest forhåndsstemmer i landet

Dermed har kommunen sør i Rogaland prosentvis størst andel forhåndsstemmer i hele landet.

Rundt 40 prosent av de som vaksinerer seg i kommunen, velger også å forhåndsstemme.

– Vi spør alle som vaksinerer seg om de også vil forhåndsstemme. Sier de ja, går de inn i avlukket, sier de nei, går de bare ut, sier Broch.

I 2017 kom det inn over en million forhåndsstemmer på landsbasis. Med 26 dager igjen av valget, har allerede 215.000 nordmenn stemt. Det er ventet at tallet vil være langt høyere enn fjoråret når valgdagen kommer.

Det Broch imidlertid syns er mest gledelig, er at kommunen har fått en god del førstegangsvelgere av tilbudet.

– Det vet vi, for vi ser de er unge og usikre. Da spør vi de om de er førstegangsvelgere. De fleste sier ja, og da hjelper vi de. Vi håper at stikk og stem fører til at unge som har vegret seg for å stemme, ser at det er gøy når de først har gjort det, sier han.

Leif Broch, kommunikasjonssjef i Eigersund kommune.

Leif E. Broch, kommunikasjonssjef i Eigersund, er fornøyd med oppslutningen rundt tilbudet, og tror det kan bidra til at flere førstegangsvelgere benytter stemmeretten.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Lav oppslutning blant unge

Ved de to foregående stortingsvalgene, har valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere vært på henholdsvis 53 og 68 prosent.

I år skal rundt 240.000 førstegangsvelgere, altså personer mellom 18 og 21 år, stemme. Når valget er over, skal de se på hvilken effekt dette tilbudet har hatt i kommunen.

Valgforsker: – Kan ha en effekt

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener tiltak som «stikk og stem» kan ha en effekt.

– Det å kombinere stemmegivning med noe annet for å skape oppmerksomhet, kan nok bidra til å dytte noen over terskelen, sier han.

Johannes Bergh, valgforsker

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Lignende tiltak har vært en suksess. Som for eksempel det at alle i dag får en påminnelse på SMS om å stemme.

Cirka 40 prosent av velgermassen stemmer av og til. Det er disse som kan trenge en ekstra dytt. Og unge velgere i starten av 20-årene er dem som stemmer aller minst.

– Derfor høres dette ut som et tiltak som kan virke. Det er ikke sikkert det vil ha stor effekt, men det å gi folk et ekstra insentiv, er en lur ting, sier Bergh.

Flere nyheter fra Rogaland