Der står en liten løvetann
blant andre løvetenner
i bakken på et åkerland
og blomstrer så den brenner.
Slik starter diktet «Løvetannen» av Inger Hagerup.
Nå er tiden her. Løvetannen blomstrer. Over alt.
Løvetannen kan være en pest og en plage for noen.
Men for botaniker Anne-Cathrine Scheen i Stavanger botaniske hage har synet på løvetann endret seg de siste årene.
Nå ser hun nytten i den.
– Den er en viktig del av næringen for humler og andre pollinerende insekter nå tidlig i sesongen. Så jeg lar den stå lengst mulig, og det vil jeg oppfordre andre også til å gjøre, sier botaniker Anne-Cathrine Scheen, som er vitenskapelig leder av Stavanger botaniske hage.
- Les også:
Bruk kokende vann
På grunn av insektene vil hun ikke under noen omstendigheter anbefale folk å sprøyte løvetannen med gift.
Men hun forstår at noen kanskje ønsker å få den bort etter hvert.
– Om man lar den stå lenge så sprer den seg, og da blir det jo mye av den, sier hun.
For å få bort løvetann, anbefaler Scheen kokende vann.
– Det må være kokende, og anbefales ikke steder hvor det vokser andre blomster som du ønsker å ha, sier hun.
God matplante
Og dersom du plukker løvetannen er det greit å vite at det faktisk også en god matplante for oss mennesker.
I USA brukes blant annet røttene som en koffeinfri kaffeerstatning.
Her til lands er det mange forskjellige måter å nytte løvetannen.
Dette har Cathrine Johnsen god peiling på. Hun holder foredrag og blogger om sopper og nyttevekster gjennom Fru Johnsens sopp- og nyttevekster.
Blant annet kan den brukes i en salat.
Da kutter hun opp en løvetannstilk i fire deler, før hun legger den i iskaldt vann. Dette bytter hun et par ganger. På den måten krøller den seg som en pastaskrue.
– På den måten forsvinner det hvite i løvetannen, det som gjør at den smaker beiskt. Det er veldig fint å bruke i salater, sier Johnsen.
Fra løvetann til vin
Hun forklarer at man også kan koke den og bruke stilkene som nudler eller pasta.
– Knupper som ikke er åpnet kan du steke med litt salt og pepper. Men ta bort de små bladene i enden av dem. De er litt beiske, forklarer Johnsen.
Blomstene kan du ha i friske salater, blande med omelett, de kan være kakepynt eller du kan lage løvetannsirup. Men selve rosinen i pølsa er vel kanskje at man kan lage vin av løvetann.
– Da trenger du ganske store mengder med løvetann. Det er i hovedsak det gule man bruker da, forklarer Johnsen.