Hopp til innhold

– Kollektivtrafikken til Forus vil kollapse

Forus-bedriften Seabrokers Group ber alle ta buss til Forus for å vise at det ikke fungerer. Nå må vi gi beskjed før det er for sent, og vi må betale 45.000 i bompenger, skriver direktøren.

Annonse fra Seabrokers group

ANNONSE: Seabrokers Group vil skape oppmerksomhet rundt det nåværende kollektivtilbudet til Forus. De mener det ikke er bra nok.

– Jeg tror faktisk at folk ikke er klar over at en fra 2017 kan få en ekstraregning på opp mot 45.000 per familie. Det er etter mitt skjønn helt bak mål, sier Ragnvald Albretsen.

Konserndirektøren for Seabrokers Group vil få Forus-pendlerne til å åpne øynene. Derfor satte han i dag inn en helsides annonse i Stavanger Aftenblad der han ber alle ta bussen til jobb på tirsdag og onsdag i neste uke.

Ragnvald Albretsen

– TA BUSS: Ragnvald Albretsen, som eier Seabrokers, en av de store teknologibedriftene på Forus, inviterer til kollektivaksjon.

Foto: Arild Eskeland/NRK

Tror på kollaps

«Bli med og vis politikerne hva som skjer dersom vi faktisk gjør det», står det i annonsen.

– Hele nettet vil kollapse. Da vil de antageligvis få se at dette må tilrettelegges med alternativer før de kan se på å redusere bilbruken, sier Albretsen.

Samferdselssjefen i Rogaland vil doble antall bomstasjoner fra dagens 19 til 38 rundt Stavanger sentrum, Sandnes sentrum, Forus, Risavika og flyplassen på Sola.

  • Se oversikt over de nye bomstasjonene nederst i artikkelen.

En rekke familier må belage seg på å måtte betale om mot 45.000 kroner i året bare i bompengeavgifter i forbindelse med arbeids- og fritidsreiser på Nord-Jæren.

– Kun en tredjedel av de 50 milliardene staten får inn gjennom bilavgifter blir brukt til veibygging. I tillegg får de også inn milliarder i bompenger. Hvor blir disse pengene av?, spør han.

Kø på motorveien

TRAFIKK: Morgenrushet betyr kø på motorveien fra Stavanger og Sandnes til Forus, også for bussene.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Ordførerne håper på aksjon

Stanley Wirak

VIL HA DEBATT: Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) liker initiativet fra Seabrokers.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Både Stavanger-ordfører Christine Sagen-Helgø (H) og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) håper trafikantene følger oppfordringer fra Seabrokers.

– Jeg synes dette er et bra innspill. Det er bra at folk engasjerer seg i denne debatten. Dette med bompenger angår oss alle, sier Wirak.

– Jeg håper folk tar bussen. Jeg kjørte på motorveien i dag, og det er rimelig mange tomme busser til Forus. Kollektivtransporten fra Stavanger til Forus, med alle de nye ekspressrutene, er veldig bra, så jeg oppfordrer alle til å følge Seabrokers råd her, sier Sagen-Helgø.

Forventer tiltak

Christine Sagen Helgø

BLI MED: Stavanger-ordfører Christine Sagen-Helgø håper alle som kan blir med på bussaksjonen.

Foto: Stavanger kommune

At ordførerne tror morgentrafikken går sømløst dersom alle tar buss på tirsdag og onsdag, er Albretsen skeptisk til.

– Det får tiden vise. Jeg håper det er mange som tar buss. Hvis det går bra, er det jo helt topp, sier han.

Og dersom det ikke gjør det?

– Da forventer jeg at politikerne vil sette inn tiltak, sier han.

Enige om at busstilbudet må styrkes

Tanken og tiltak er ikke fremmed for ordførerne.

– Jeg er enig i at vi må ha en diskusjon om bompenger og om kollektivtilbudet. Det er helt klart at vi må ha et bedre kollektivtilbud på plass i 2017, når vi skal innføre denne nye bompengepakken på Nord-Jæren, sier Christine Sagen-Helgø.

– Vi må gjøre noe for å få dette til. Hvis vi ikke gjør det får vi hverken kollektivruter eller veier. For å få mer plass på veiene må vi få kollektivtransporten i orden, sier Stanley Wirak.

Er kollektivtilbudet godt nok?

– Det er på plass noen steder. Jeg har et veldig bra kollektivtilbud der jeg bor, og tar bussen til jobb, fordi det passer bra for meg. Men hvis du bor i Oltedal og jobber i Tananger går hele formiddagen om man skal ta buss. Vi må få et bedre kollektivtilbud, ikke bare for dem som skal til Forus, men for dem som skal andre steder også, sier Wirak.

Foreslåtte bomringer