Nå skal bilkonkurrentene samarbeide

To bilforhandlere i Rogaland går sammen og åpner felles gigantanlegg på Forus. – Vi gjør dette for å møte framtida, sier de to.

Ådne Kverneland (t.v.) Ståle Oftedal (t.h)

Bilforhandlerne Ådne Kverneland (t.v.) Ståle Oftedal har totalt en markedsandel på drøyt 26 prosent. Sammen ønsker de å bli enda større.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Poenget er ikke å være størst. Det viktigste er at vi nå samler mange funksjoner innen bilbransjen, sier direktør i Toyota Sørvest AS, Ståle Oftedal.

Frem til i dag har hans bilforretning holdt til i egne lokaler på Nord-Jæren. Nå er han under samme tak som konkurrenten Kverneland Bil.

Totalt har de to forhandlerne investert en halv milliard kroner i det nye bilanlegget. Der skal de fortsette med bilsalg hver for seg, men samarbeide om reparasjon og vedlikehold av biler.

Forbereder seg på framtida

Ståle Oftedal
Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Dette er mye mer rasjonelt for meg som bilforhandler enn å fortsette som i dag, sier Oftedal.

Han får støtte av konsernsjef i Kverneland Bil, Ådne Kverneland, som mener samarbeidet er viktig for å kunne konkurrere i framtida.

– Det skjer store endringer innen bilbransjen når det gjelder teknologi og selvkjørende biler. Sammen får vi større fleksibilitet til å snu oss rundt, sier Kverneland.

Satser mest på andre tjenester enn bilsalg

Bare en liten del av pengene som er investert i anlegget er brukt på å tilby bilsalg. Hovedsatsingen er på tjenester som brukes etter at bilen er kjøpt, som reparasjon og vedlikehold.

– Nybilsalget svinger fra år til år. Nå opplever vi en nedgang. Det å tilby andre tjenester innen bilbransjen er mer stabilt, sier Kverneland.

Oftedal sier at de i dag bruker mye penger på å kjøpe disse tjenestene av andre.

– Da er det smart å heller gjøre dette selv, sier han.

Bilby på Forus

Bilanlegget på Forus har også et eget verksted.

Foto: Gunnar Morsund / NRK