Hopp til innhold

Guse: – På grensa til diktatur

Det blei ingen ny avstemning i Forsand om sammenslåing med Sandnes. Det vakte sterke reaksjoner i kommunestyret.

Kommunestyret i Forsand

Kommunestyret i Forsand var tirsdag kveld samla til ekstraordinært kommunestyremøte. Et flertall av medlemmene ønska møtet for å stemme over sammenslåing med Sandnes på nytt, men det kom aldri så langt som til avstemning i saken.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

Ole Tom Guse

Ole Tom Guse (KrF).

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Jeg er på grensa til å kalle det diktatur, mente Ole Tom Guse (KrF), tidligere ordfører i Forsand, etter avgjørelsen som blei tatt tirsdag kveld.

Guse var en av politikerne som hadde stemt for å be Stortinget utsette avgjørelsen om å slå sammen Forsand og Sandnes. Hvis han bare hadde fått stemme. Men det fikk han ikke.

– Vi som skreiv under på det brevet, trodde vi skulle behandle en sak i dag. Dette er råttent spill. Jeg er rysta, sier Guse.

– Demokratiets spilleregler blir dets fiende

Fredag ba åtte av medlemmene i kommunestyret i Forsand om et ekstraordinært kommunestyremøte for å utsette sammenslåing med Sandnes. De åtte hadde med seg en niende, og visste at ei avstemning kom til å gå i deres favør. Ferja over Høgsfjorden var grunnen til at et Forsand-politikerne ønska dette. Den er nemlig det eneste som vil binde Sandnes og Forsand sammen i en eventuell ny kommune.

Slik gikk det ikke. Det kom aldri så langt som til noen avstemning. For mens det er nok med bare en tredel for å be om et ekstraordinært møte, kreves to tredels flertall for å få satt en sak på sakskartet underveis i et møte.

Oanes

Ferje over Høgsfjorden var en forutsetning for mange Forsand-politikere som sa ja til sammenslåing med Sandnes, og Sandnes står ved naboen i at ferje er viktig. Den siste uka har flere begynt å tvile på ferjeforbindelsens framtid. Her sett fra Oanes.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

Og siden saken ikke sto i innkallinga ordføreren sendte ut, var det ikke nok politikere som stemte for å behandle den «nye» saken.

– Her blir demokratiets spilleregler demokratiets største fiende. Dette er en sak som det nå er flertall for i vårt kommunestyre. Hele bygda hadde venta en debatt om utsettelse, men den blei knebla. Det ser jeg mørkt på, sier Tora-Liv Thorsen (Sp).

Ordføreren: – Jeg må følge loven

Torsdag stemmer stortingspolitikerne om kommunesammenslåinger i Norge. Forsand og Sandnes står blant de frivillige sammenslåingene etter vedtak i begge kommuner. Thorsen innser at siste båt er gått, men har følgende oppfordring til politikerne:

– De må virkelig tenke seg om før de vedtar en kommune der et fastlandssamband ikke er lagt, sier hun.

Bjarte Dagestad

Ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H).

Foto: Erik Waage / NRK

Ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H), tar sterkt avstand fra beskyldningene om politisk spill, råttent sådan.

– Jeg kalte inn til ekstraordinært kommunestyremøte, som jeg blei bedt om. Under møtet blei jeg gjort oppmerksom på §34. Jeg må følge kommuneloven, sier Dagestad.

Avviser ureint spill

– Jeg har ikke makt til å si ja hvis en tredel stemmer imot. Påstandene om ureint spill tar jeg sterk avstand fra, sier han.

Ole Tom Guse håper stortingspolitikerne likevel lytter til de tydelige signalene flertallet i Forsand har sendt den siste uka.

– Vi legger saken i Stortingets hender, men det må smake vondt for Stortinget når de ser at vi i dag ikke fikk saken opp fordi et mindretall ikke ønsker å høre kommunestyrets vilje, sier han.