Hopp til innhold

Denne ferja skaper trøbbel for sammenslåing

Et flertall i kommunestyret i Forsand vil nå utsette den planlagte sammenslåingen med Sandnes. Grunnen er usikkerhet om fortsatt ferjedrift over Høgsfjorden.

Høgsfjord

Ferja over Høgsfjorden er det eneste som binder Sandnes sammen med Forsand, og spiller en avgjørende rolle i den planlagte sammenslåingen mellom de to kommunene.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Torsdag skal Stortinget stemme over en rekke kommunesammenslåinger i landet, deriblant den planlagte sammenslåingen mellom Sandnes og Forsand.

Nå vil et knapt flertall i kommunestyret i Forsand utsette sammenslåingen. De ber om et ekstraordinært kommunestyremøte i neste uke, før saken skal opp i Stortinget.

– Stortingspolitikerne har sagt at de skal ta hensyn frivillighet, og hvis det ikke lenger er flertall for sammenslåing i Forsand, er det ikke lenger snakk om en frivillig sammenslåing, sier lokalpolitiker og tidligere ordfører i Forsand, Ole Tom Guse (KrF).

Ifølge Guse er ni av de 17 kommunerepresentantene for utsettelse.

Ferja er grunnen

Ole Tom Guse

Ole Tom Guse (KrF)

Foto: Ingvald Nordmark / NRK
Bjarte Dagestad

Bjarte Dagestad (H), ordfører i Forsand.

Foto: Erik Waage / NRK
Stanley Wirak

Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandnes.

Foto: ODD RUNE KYLLINGSTAD / NRK

Det er ferja over Høgsfjorden som er grunnen til at Forsand-politikerne tar grep. Ferja er det eneste som vil binde Sandnes og Forsand sammen i en eventuell ny kommune.

Ifølge Guse er fortsatt ferjedrift et premiss for sammenslåing – det står i intensjonsavtalen, mener han.

Men nå mener Guse at ferja er truet.

– Fylkeskommunen har gjennom vedtak sådd sterk tvil om at det vil være ferje på Høgsfjorden, fordi de har sagt at de vil legge ned den ene ferjekaien.

Negative signaler

Guse påpeker videre at kommunalkomiteen på Stortinget har gitt ansvaret for fortsatt ferjedrift til fylkeskommunen.

– Så når signalene er så negative, vil vi avvente og utsette, sier han.

Ifølge Guse har flere stortingspolitikere vært skeptiske til en ny kommune som er delt i to av en fjord.

– Flere har sagt at Forsand og Sandnes ikke er en naturlig sammenslåing på grunn av at den er avhengig av denne ferja, sier han.

– Prosessen er kjørt

Ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H), er for en sammenslåing med Sandnes og tror ikke at initiativet til Guse og de andre politikerne fra KrF, Ap, Senterpartiet og en uavhengig vil ha noe å si.

– Prosessen med kommunereformen er kjørt. Vedtakene er gjort. Dette kommer til å kjøres i Stortinget 8. juni uansett om vi prøver på en utsettelse eller ikke, sier han.

Forsand og Sandnes

Dagestad er enig i at den fremtidige ferjedriften over Høgsfjorden kan virke noe uklar, og vil heller jobbe for å klargjøre dette.

– Ferja er selvfølgelig en viktig del av hele sammenslåinga med Sandnes, sier han.

Sandnes sitter rolig

Ifølge ordfører Stanley Wirak (Ap) er det tvilsomt at Sandnes kommer til å foreta seg noe hvis Forsand nå går inn for utsettelse.

– Dette er ingen kjempesak for oss, men vi hadde håpet at sammenslåingen ble noe av, for vi har tro på at dette er en god løsning. Men hvis Forsand ønsker noe annet, er det ikke noe å gjøre med det, sier han.

Fylkesmann i Rogaland, Magnhild Meltveit Kleppa, sier til NRK at det ikke er noe i verien for Stortinget å følge flertallet i Forsand sitt ønske om utsettelse.