Hopp til innhold

Kommune reagerer på fylkesvedtak – mener fylket saboterer privat ferjedrift

Sandnes bør ikke lide for at fylket har tabbet seg ut med Ryfast, mener varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

Ombord i Høgsfjord som må gå til annen fergekai

Ombord på ferja over Høgsfjorden.

Foto: NRK More & Romsdal

– Dette vil være dårlig samfunnsøkonomi, sier varaordfører i Sandnes kommune, Pål Morten Borgli (Frp).

I går ble det kjent at samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune har vedtatt, med 8 stemmer mot 7, å fjerne ferjelemmen og legge ned ferjekaien på Oanes. Dette til tross for at Sandnes og Forsand kommune for tiden jobber med å få til privat ferjedrift over Høgsfjorden. Det fordi disse to kommunene skal slå seg sammen, samtidig som de er fysisk atskilt av fjorden.

– Det er dårlig samfunnsøkonomi når et samfunnsorgan legger ned en ferjekai og bruker penger på å fysisk fjerne ferjelemmen, når en kommune i neste omgang må ekspropriere og bygge opp på ny, sier Borgli.

Fosse og Borgli

Per Kåre Foss (KrF) og Pål Morten Borlig (Frp) er uenige om ferjekaien på Oanes trengs.

Foto: Erik Waage / NRK

Sabotasje?

Det spekuleres i at fylkeskommunen gjør dette for å ødelegge muligheten for privat ferjedrift. Det fordi en eventuell privat ferje vil konkurrere om trafikken med den nye Ryfast-tunnelen. Fylket har sammen med Stavanger har gitt en garanti på 6 milliarder. Denne garantien kan bli utløst hvis deler av inntektsgrunnlaget for tunnelen faller bort. Likevel vil ikke mannen bak forslaget, Per Kåre Foss fra KrF, ta ordet sabotasje i sin munn. Han møtte Borgli til debatt hos NRK Rogaland i dag.

– Denne saken handler om hvilke beredskapskaier vi trenger når vi får både Ryfast og Rogfast. Det viktige i saken er at vi ikke skal ha ferjer som beredskap. Vi skal ha riksvei 13, fylkesvei 46 og Rogfast og Ryfast. Det er flere kaier vi ikke trenger. Tau-kaien skal vi heller ikke ha. Vi skal ha anløp til hurtigbåter men ikke ferjer, sier han.

– Vi skal ikke drive beredskap vi skal drive rutetrafikk, kontrer Borgli.

Vil ikke kjøre i tunnel

– Sandnes kan ikke lide av den mest fatale samferdselsfeilen som er gjort, nemlig Ryfast. Det går ikke an å tvinge alle reisende fra Ryfylke gjennom en tunnel, sier varaordføreren videre.

Foss står imidlertid ved sitt forslag.

– Det blir ikke bedre beredskap ved å opprettholde ferjekaien her. Det er helle ikke infrastruktur for moderne ferjedrift med lading blant annet. Innen få år skal ferjene være elektriske, sier han.

Fylkestinget skal behandle saken i juni.

Flere nyheter fra Rogaland

Tomine Walmsness

Sjå distriktsnyheitene 19:45