Hevder hunden døde på grunn av Ryfast-støy

Donna begynte å bite på seg selv fordi hun ikke taklet støyen fra anleggsarbeidet på Ryfast, hevder Terje Pettersen. Nå har han anmeldt entreprenør AF Gruppen.

Donna

Hunden Donna er død. Hundeeier Terje Pettersen mener støyen fra Ryfast-arbeidet er grunnen til dødsfallet.

Foto: Privat

Terje Pettersen med Dina og Lune

Terje Pettersen med de to gjenlevende hundene Dina og Lune.

Foto: Ingvill Bjorland / NRK

– Donna sluttet å spise og gikk bare i ring. Deretter begynte hun å selvskade og bite på seg selv til hun fikk et stort kjøttsår. Etter det var hun helt utmattet. Hun døde hjemme – det gikk temmelig fort, sier Terje Pettersen.

Han er sikker på hva som tok livet av Donna: støy fra anleggsarbeidet utenfor stuevinduet ved Lundsvågen på Hundvåg i Stavanger. Her graves hullene som skal bli til den undersjøiske tunnelen Ryfast om fem år.

– Vi får aldri fred!

Pettersen har av denne grunn anmeldt entreprenøren AF Gruppen for brudd på blant annet støyreglement og dyrevernsloven. Han har sendt bilder av Donnas stygge kjøttsår til politiet.

– Vi gjør dette for å gi beskjed om at de bryter sitt eget reglement. Når de ikke klarer å gjøre det selv, må vi naboer gi beskjed, for dette går ut over helsa. Vi får aldri fred! sier Pettersen til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skadet hund

Bildet viser såret som Donna påførte seg selv før hun døde. Dette bildet sendte Terje Pettersen til politiet sammen med anmeldelsen.

Foto: Privat

For det er ikke bare hundene som blir plaget. Pettersen er selv sykemeldt på grunn av støyen. Det er viftene som brukes i tunnelløpene og inn- og utkjøring av fjellmasse, som er det verste, ifølge Pettersen, som bor sammen med kone og to barn.

– Når viftene kjører, så setter lyden seg i hele huset. Det nytter ikke å gjemme seg bort fra lyden uansett hvilket rom du sitter i. Lyden skjærer seg gjennom hele kroppen – du finner ikke ro, sier han.

– Støyer om nettene

Han mener AF Gruppen støyer mer enn hva de har lov til. Pettersen hevder blant annet at de arbeider på nettene og på søndager uten lov.

– Hos meg, som bor så tett ved, så klarer de ikke holde seg under de grensene og kravene som er satt. I natt sovnet jeg klokken 5, men så var det vel på-an igjen klokken 6 – så jeg har fått maks et par timer søvn.

Han har flere ganger varslet entreprenøren og Statens vegvesen – som er ansvarlig for prosjektet – om forholdene.

– Men det ser ut som de bryr seg veldig lite, sier Pettersen.

Bekymret for hundene

I anmeldelse skriver han at de to gjenlevende hundene prøver å grave seg
vekk fra hundegården for å flykte fra støyen. Pettersen er bekymret for hundene, og mener at de viser de samme stressymptomene som Donna før hun døde.

– De har det ikke bra, de er deprimerte og stressa. Dette sliter fysisk og psykisk på alle her, sier Pettersen.

Vegvesenet: – Innenfor regelverket

AF Gruppen vil ikke kommentere saken fordi de ikke har fått anmeldelsen ennå. Men prosjektleder for Ryfast, Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen, hevder entreprenøren opererer på trygg grunn.

– AF Gruppen har brukt et uavhengig konsulentfirma for å beregne støy, nemlig Sinus. Beregningene viser at entreprenøren er innenfor regelverket, så får vi ta det til etterretning at han er våken på grunn av dette.

– Det er ikke vår jobb å definere om dette regelverket er rett eller galt – vår jobb er å påse at entreprenøren holder seg innenfor regelverket, sier han.

Eiterjord påpeker at AF Gruppen er i gang med å bygge omlastingsstasjon inni fjellet, som skal være klar i løpet av sommeren. Det betyr at de ikke trenger å kjøre fjellmasse inn- og ut på natten lenger. Også viftene skal flyttes innover i fjellet, hevder han.

– Beklagelig

Eiterjord synes det er vanskelig å kommentere dødsfallet til Pettersens hund.

– Det er beklagelig hvis hunden har dødd på grunn av dette, men vi har ingen forutsetning for å vurdere noe i forhold til disse hundene. Entreprenøren har fulgt regelverket, konstaterer Eiterjord.