Hopp til innhold

Her skal Stig Roar skrive bacheloroppgaven sin

Stig Roar Olsen har blitt museumsvert i en herskapsvilla i Stavanger. Nå skal han skriver bachelor om den materielle kulturen i 1800-tallshjemmet.

Breidablikk

Herskapsvillaen Breidablikk i Stavanger er Stig Roar Olsens nye arbeidsplass – og forskningsobjekt.

Foto: NRK

Stig Roar Olsen

Stig Roar Olsen.

Foto: Matias Nordahl Carlsen/NRK

– Ingenting er overlatt til tilfeldighetene her, sier Stig Roar Olsen mens han tar omvisningen på Breidablikk i Stavanger.

Nå har Olsen fått jobb som museumsvert i herskapsvillaen fra 1882. Han har for lengst rikskjendis for sin store interesse for alt som er gammelt. Det tok helt av da Stig Roar viste fram studentleiligheten sin på NRK, der alt var innredet som om det var på 1800-tallet.

Så populær ble den unge Karmøy-mannen at han endte som post i NRKs humorprogram Underholdningsavdelingen.

Det fanget Museum Stavanger opp, og tilbød 24-åringen jobb som museumsvert på Breidablikk. Og det er han blitt i særklasse.

Møblene sto midt på gulvet

For han tar på seg den ene oppgaven etter den andre i huset, som rederfamilien Berentsen forlot i 1965. Da døde familien bokstavelig talt ut. Og smykkeskrinet av en bolig ble gitt som gave til Stavanger by.

Nå har redervillaen vært gjennom en stor renovering på grunn av soppskader. Og Olsen påtok seg oppgaven med å gi huset en grundig vårrengjøring. Han har vasket ned absolutt alt på gamlemåten.

Blondegardinene var så skitne at han nesten ikke fant dem igjen i det brune vannet.

I tillegg har han fylt opp stuene med tidsriktige planter, som han selv har drevet fram. Grønne planter var en viktig del av interiøret på 1800-tallet, forteller museumsverten. De ga luft og en tredimensjonal virkning, som kastet skygger over kunst og møbler.

En herskapsvilla på Breidablikk i Stavanger - blir nå gransket ned i minste detalj i en bacheloroppgave i historie. Stig Roar Olsen er museumsvert i særklasse, som brenner for å gi det gamle nytt liv. Og han går grundig til verks.

VIDEO: – Hovedgruppene av møbler stod luftig ut fra veggene i rommet. For der skulle folk sitte mot hverandre og samtale om politikk, litteratur og kunst, sier Stig Roar Olsen.

– Bare kunstsamlingen her har stor verdi, sier Stig Roar.

Kitty Kielland malte på bestilling til redervillaen, som ble bygd rundt 1881.

– Ingenting er overlatt til tilfeldighetene her. Alt er nøye plassert, og hovedgruppene av møbler stod luftig ut fra veggene i rommet. For der skulle folk sitte mot hverandre og samtale om politikk, litteratur og kunst, forteller han.

Bacheloroppgave på herskapsvillaen

Møtet mellom museumsverten og redervillaen på Breidablikk ble så intenst at det utløste forskertrangen ytterligere. Han har hatt fingrene i hver eneste gjenstand i huset, og kroner nå verket med å ta en bachelorgrad i historie på den materielle kulturen i overklassehjemmet på Eiganes i Stavanger.

– Her ble det ikke spart på noe. Det var om å gjøre å vise fram hvem du var, sier Stig Roar.

Han brenner for å gjøre historien levende for andre, og mener museene her i landet har en lang veg å gå før de nærmer seg engelsk standard.

– Vi må ha mer liv og røre. Det vil trekke folk til museene og skape turisme og arbeidsplasser, mener museumsverten i særklasse.

Flere nyheter fra Rogaland