Hopp til innhold

100 år siden «Lusakånå» kom til skolen

Og for å feire har historieentusiast Stig-Roar Olsen, nyvalgt medlem i sanitetsforeningen, tatt på seg uniformen.

Stig-Roar Olsen som lusekåna

Stig-Roar Olsen som «lusakånå» på Stavanger skolemuseum.

Foto: Anne Lise Norheim / MUST

– «Lusakånå»var ei sykesøster fra saniteten som gikk rundt og kontrollerte ungene for lus i skolen, sier Stig-Roar Olsen.

Men det var ikke noe ungene ønsket velkommen, og hun hadde ikke et dårlig rykte. Langt ifra.

Per Inge Torkelsen har blant annet skrevet om ei «forferdelig, nifs, gammel, kraftig, bisk, tjukk, hardhendt, illeluktende kjerring med en stabel med torturinstrumenter» som han møtte som syvåring på Eiganes skole i 1960.

(Videoen er illustrert av Ståle Ådland for Norsk Barnemuseum.)

– Mange var ganske redd for lusekånå, men jeg tror ikke de var så grusomme. Det var ikke positive opplevelser knyttet til dem, og derfor ble de ofte litt store og skumle, sier Tove Galta, museumspedagog for Norsk barnemuseum.

– En skremmende parodi

Stig-Roar Olsen er akkurat valgt inn i styret i Kopervik Sanitetsforening, så han har faktisk «bæretillatelse» til uniformen. Men han overdriver rollen en smule.

– Dette vi gjør nå er jo litt basert på en parodi, sånn ungene følte det. Hun var ikke så fæl, skummel og på 200 kilo som jeg er. Det er for å skape essensen av frykten ungene følte at vi måtte gjøre henne litt bestemt og skummel, sier Olsen.

«Lusakånå» oppsto på fordi staten ville bedre folkehelsen i landet.

– Det var veldig mye lus i skolen, og på begynnelsen av 1900-tallet var staten tydelig inne for å bedre folkehelsen, blant annet på grunn av tuberkulosen, sier Galta.

– Fant «lusakånå» lus ble det, på 50- og 60-tallet, avlusning i klasserommet med DDT. Det ble jo forbudt i 1970 fordi det var så giftig. I 1917 leste jeg om at de hadde skolebading og de som hadde lus fikk nok ganske krasse meldinger med hjem, sier Galta.

Skjæveland, Tove Galta, Stig-Roar Olsen og Kvindesland

Stig Roar Olsen som «Lusakånå» og Tove Galta som frk. Pedersen i sofaen med Bjørn Olav Skjæveland og Per Øystein Kvindesland.

Foto: CECILIE BERNTSEN JÅSUND / NRK

Feirer hundreårsdagen til «lusakånå»

Den første «lusakånå» i Stavanger ble ansatt i mars 1917, og det skal feires på Stavanger skolemuseum på søndag.

– Selvsagt feirer vi det. Vi inviterer til åpen dag og jeg skal ha gammeldags skoletime som strenge frøken Pedersen, Stig-Roar skal ta lusesjekk, sier Galta.

I tillegg blir det linjegymnastikk med frøken Riis i skolegården, snekring på sløyden og brodering med frøken Hana på håndarbeidstimen fra 1960-tallet.