Hopp til innhold

Stig Roar koker klesvasken til jul

I dag tar vi for gitt det vaskemaskinen gjør det for oss. Stig Roar Olsen viser hvordan de tok klesvask til jul før i tida.

Stig Roar koker klesvasken før jul

VIDEO: Stig Roar Olsen er svært glad i 1800-tallet, og i en serie på NRK viser han hvordan juleforberedelsene foregikk før. Dette klippet handler om klesvask.

– Det var viktig å ha klesvasken klar til jul. Det var flere helligdager etter hverandre, hvor det ikke var greit å vaske klær. Den type sysler passa seg ikke i juletida, forteller Stig Roar Olsen.

23-åringen, som er født i feil århundre, viser oss hvordan klesvasken blei tatt i virkelige gamle dager – altså et sted mellom bekken og de første vaskemaskinene. Da var nemlig vedfyrte ovner kvinnenes beste hjelpemiddel. For her fikk ingen menn være med.

Stig Roar Olsen

Stig Roar Olsen (23) har en interesse mange på hans alder neppe deler. Han har innredet leiligheten sin i 1800-talls stil.

Foto: Matias Nordahl Carlsen/NRK

Gikk ofte sammen om vask

– Klesvasken var kvinnenes domene. Og det var forferdelig tungt arbeid. Det var ikke uvanlig at både en og to husmødre gikk sammen og tok klesvasken i lag, sier han, mens han fyrer i ovnen og venter på at vannet i den store beholderen skal bli varmt.

Stig Roar Olsen, som flere ganger før har fortalt NRKs lesere, lyttere og seere hvordan nordmenn levde sine liv i de hine hårde, mener vi i dag tar mye som en selvfølge når det kommer til husarbeid.

– Vi tar vaskemaskinen for gitt

– I dag tar folk for gitt hva en vaskemaskin gjør for oss. Det som i dag tar 40 minutter i vaskemaskinen, tok 12 timer tidligere, påpeker han, og legger til.

– Vi har virkelig noe å være takknemlig for overfor dem som oppfant vaskemaskinen.

Vil du vite mer om klesvaskens historie? I videoen under kan du lære mer om de første vaskemaskinene.

Vaskemaskinen kom samtidig med stemmeretten for kvinner.
Klesvaskens historie og kvinnefrigjøringen er to sider av samme sak, viser en utstilling på vitengarden i Hå.

VIDEO: Se innslaget om vaskemaskinens historie (arkiv, 2013).