Hopp til innhold

Hit flyttes halve Norges nettbanker

I helgen stenges DNBs nett- og mobilbank. Data om pengene til 1,9 millioner nordmenn skal flyttes langt inn i et fjell hos datalagringsselskapet Green Mountain.

Datalagring hos Green Mountain

Slik lagres DnBs data langt inne i fjellet hos Green Mountain.

Foto: Sebastian Winum Storvik/NRK

– Dette anlegget ble bygget av Nato i 1964 for å være atombombesikkert, forklarer Knut Molaug, direktør for Green Mountain Data Centre.

Knut Molaug

Knut Molaug, direktør for Green Mountain Data Centre.

Foto: Sebastian Winum Storvik/NRK

Han står mellom svære tårn av datalagring hundre meter inne i et fjell på Rennesøy utenfor Stavanger. Ingen skilt viser vei, og for å nå serverne har vi tatt oss gjennom minst syv dører med kodelås, vektkontroll og fingeravtrykksskanner. Her skal informasjonen til 1,9 millioner DNB-kunder lagres.

– Vi har bygget en infrastruktur som er den sikreste i Skandinavia, og jeg tror vi kan si at anlegget er bombesikkert, sier Molaug.

Datalagring hos Green Mountain

Lange hvite ganger viser vei til datalagringen inne i fjellet.

Foto: Sebastian Winum Storvik/NRK

Må stenge ned serveren før flytting

Fra i kveld klokken 23.00 til søndag klokken 23.00 vil ikke DnBs nett- og mobilbank være tilgjengelig for kundene. Driftsstansen er uunngåelig når serverne skal flyttes for å unngå nettopp driftsstans i fremtiden.

Stein Høyland

Stein Høyland, banksjef for DnB i Stavanger.

Foto: Sebastian Winum Storvik/NRK

– Vi er opptatt av driftsstabilitet og oppetid på nettbanken vår. Vi har byttet IT-leverandør, og mener det skal fungere enda bedre enn før. Nettbanken skal bli mer driftssikker og stabil, sier banksjef Stein Høyland i DnB Stavanger.

Mens informasjonen flytter inn til sitt nye hjem i fjellet kan du som DnB-kunde altså ikke bruke nettbanken, men er du i nød er bankens kundesenter på telefon døgnåpent.

Datalagring hos Green Mountain

Her er informasjonen i DnBs nettbank lagret hos Green Mountain.

Foto: Sebastian Winum Storvik/NRK

Samme strømforbruk som en liten by

Inne i fjellet er det et oksygennivå som tilsvarer 2500 meters høyde. Det er for å sikre mest mulig mot en eventuell brann. Her er det nemlig my strøm i omløp.

– Når anlegget er ferdig utbygd vil det bruke ca. 25 megawatt. I dag har vi solgt en kapasitet på 3,5 megawatt her, men det kommer stadig nye kunder inn. Når anlegget er fullt utbygd vil det bruke like mye strøm som en liten norsk by, sier Molaug.

I tillegg til strømmen som trengs for å holde prosessorene i gang er også dataene mer enn dobbelsikret. Serverne får strøm fra to forskjellige fullverdige strømkilder, og anlegget har også en egen strømkilde, i tillegg til en backupgenerator.

Datalagring hos Green Mountain

Vann fra havet rundt øya brukes for å holde de gigantiske datamaskinene kjølige.

Foto: Sebastian Winum Storvik/NRK