Hopp til innhold

Vil gjøre det lettere for Facebook og Google å etablere datasentre i Norge

Regjeringen vil redusere elavgiftssatsen for store datasentre. Både næringsliv og miljøbevegelsen jubler.

 Siv Jensen legger frem revidert nasjonalbudsjett.

Siv Jensen la i dag frem revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De siste årene har det blitt bygd store anlegg for datalagring i de store nordiske landene, men Norge har ikke vært interessant for de store internasjonale selskapene på grunn av forskjell i avgiftene. Nå vil regjeringen senke avgiften slik at den blir på sammen nivå som de øvrige nordiske landene. Endringen trer i kraft fra nyttår.

– Nå kan vi endelig få konkurrere på like vilkår, jubler Jan Erik Svensson, daglig leder i Arctic Circle Data Center.

Jan Erik Svensson

Jan Erik Svensson, daglig leder i Arctic Circle Data Center

Foto: Privat

Bruker milliarder

Nylig ble det kjent at Apple skal bruke 14,6 milliarder kroner for å bygge datasentre i Danmark og Irland. Norsk IT-næring har jobbet mot Apple for å få dem til å legge et av sine datasenter til Norge i mange år.

Arctic Circle Data Center har i flere år jobbet med å få selskaper til å etablere datasentre i Mo i Rana. Det meste som trengs for å få til en etablering i byen er klart, men Svensson har opplevd at det norske avgiftssystemet har vært en bremsekloss.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle. Vi i Nordland har store mengder energi tilgjengelig. Får vi selskap til å etablere seg her, vil vi kunne bruke energien på en mer effektiv måte enn det som gjøres i dag når vi eksporterer den, sier Svensson.

Bellona: – God klimapolitikk

Også miljøbevegelsen er fornøyd med nyhetene i revidert statsbudsjett.

Hallstein Havåg

Hallstein Havåg, fagsjef i Bellona.

Foto: Maya B. Vedeld / Bellona

– Datasenterindustrien er i sterk vekst globalt. Om fem år ventes den på slippe ut mer CO2 enn verdens samlede flytrafikk, fordi den er så energikrevende. Å tilrettelegge for ny datasenterindustri i Norge, basert på ren kraft, er derfor både god næringspolitikk og god klimapolitikk, sier fagsjef i Bellona, Hallstein Havåg.

I Mo i Rana håper Svensson å få på plass en avtale i løpet av høsten. I så fall kan datasenteret står ferdig i 2018.

– Hvilke selskaper vi jobber opp mot kan jeg ikke kommentere, men det er aktører av forskjellig størrelse. Antallet arbeidsplasser kommer an på hvilken aktør det blir. Facebooks etablering i Luleå betydde 200 nye årsverk direkte. I tillegg kommer andre etableringer som følge av Facebook, sier Jan Erik Svensson.

Visualisering av tenkt datasenterkonsept, Arctic Cloud Data Center

Slik kan et datasenter i Mo i Rana bli seende ut.

Foto: ARCTIC CIRCLE DATA CENTER