Hopp til innhold

Ordføreren holdes i live av 16 piller i døgnet

Ordføreren i Haugesund har hatt en ekstra grunn til å være forsiktig det siste året. 17 prosent av alle nyretransplanterte i Norge som har fått korona, har dødd.

Arne-Christian Mohn med pilleesken sin.

LIVSVIKTIG: Medisinene Arne-Christian Mohn går på, hindrer avstøting av den transplanterte nyra.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Mine nærmeste mener nok at jeg burde være mer forsiktig. Men jeg forholder meg til de smittevernreglene som gjelder, sier Arne-Christian Mohn.

I 2011 fikk han ny nyre. Det var andre gang han ble transplantert.

– Den første var jeg uheldig med. Organer fra døde personer skal helst transplanteres inn i ny kropp innen 20 timer. Jeg fikk nok den første nyren litt seint. Den hadde jeg bare i knappe to år før den sluttet å virke, sier Mohn.

Ordføreren har såkalte cystenyrer, som er en arvelig sykdom. Den innebærer at det oppstår små cyster i nyrene. Etter hvert fortrenger disse det normale nyrevevet. Og dermed blir nyrefunksjonen redusert. Som følge av sykdommen har han også hatt et lite hjerneslag.

16 piller i døgnet

Likevel står han ukentlig på talerstolen i bystyresalen. De siste månedene har det nesten blitt daglig på grunn av et voldsomt smittetrykk i Haugesund.

– Jeg har alltid denne lille pilleesken med meg i lomma, sier ordføreren.

Pilleesken til Arne-Christian Mohn

KVELDSDOSEN: Fem piller om kvelden og hele 11 om morgenen.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Når man transplanterer inn nye organer i kroppen, er man avhengig av å gå på livslang medisinering av immundempende medikamenter. Ellers kan kroppen støte fra seg det nye organet. Og så må man ofte ta noen ekstra piller for bivirkningene av de immundempende medisinene. For Mohns del består dosetten hans av 16 livsviktige piller. Daglig.

En av seks har dødd

Ifølge FHI viser flere studier at nyretransplanterte har betydelig økt risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19.

– Alvorlig nyresykdom, inkludert nyretransplantasjon, er funnet å være blant de sterkeste medisinske prediktorene for alvorlig covid-19, og disse anses derfor å ha høy risiko, skriver overlege Kirsten Gravningen i FHI i en e-post til NRK.

Mohn har likevel ikke endret veldig mye på måten han lever på.

– Jeg føler meg jo frisk. Jeg har vært på jobb omtrent hver dag siden pandemien brøt ut, sier han.

Arne-Christian Mohn får dialysebehandling på Haugesund sjukehus i 2011.

DIALYSE: Dagen etter valgkampen i 2011 fikk Arne-Christian Mohn dialysebehandling ved Haugesund sjukehus.

Foto: Privat

Hva tenker du om at 17 prosent av alle nyretransplanterte som har fått covid-19 har dødd?

– Jeg tenker at de må være veldig mye sykere enn meg. Slik tenker vi vel alltid, sier Mohn.

For det går an å leve et normalt liv med et fremmed organ i kroppen.

– Jeg lever et helt normalt liv. Og tablettene morgen og kveld er blitt en rutine.

Høyest risiko

55 nyretransplanterte i Norge har fått korona det siste året. Av disse har ni mennesker dødd, viser tall fra Norsk Nyreregister.

Sammenlignet med andre risikogrupper, er dødeligheten altså svært høy blant nyretransplanterte.

Anders Åsberg, professor, Avdeling for transpalantasjonsmedisin, Rikshospitalet.

NORSK NYREREGISTER: Professor Anders Åsberg jobber ved nyreseksjonen på avdeling for Transplantasjonsmedisin på Rikshospitalet. Alle transplantasjoner i Norge utføres på Rikshospitalet.

– Årsaken er hovedsakelig den immundempende legemiddelbehandlingen. I tillegg har mange andre risikofaktorer. Blant annet høyt blodtrykk, diabetes og ikke minst nedsatt nyrefunksjon, sier professor Anders Åsberg ved avdeling for Transplantasjonsmedisin på Rikshospitalet.

Ifølge Norsk Nyreregister lever rundt 3700 mennesker med et nyretransplantat i Norge. Rundt 1700 får dialysebehandling for nyresvikt. Det vil si en maskinell behandling som renser blodet for avfallsstoffer fordi nyrene selv ikke klarer den jobben.

Vaksineklar ordfører

Arne-Christian Mohn er først og fremst glad for at så få nyretransplanterte er blitt smittet av korona.

Arne-Christian Mohn

MØTER PRESSEN: De siste månedene har ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) møtt pressen flere ganger i uka på grunn av en dramatisk koronasituasjon i Haugesund.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han har alltid vært åpen om sykdommen. Ordføreren er selv lege, og mener det er en fordel at folk vet hva som feiler ham.

– Jeg er en offentlig person. Og jeg har jo hatt noen sykemeldinger opp gjennom årene. Jeg tenker det er greit at folk rundt meg vet hvorfor, sier 61-åringen.

Ifølge FHI er det omkring 450.000 personer mellom 18 og 64 år som er i en av risikogruppene for alvorlig forløp av covid-19. Av disse har 40-45.000 tilstander med høy risiko.

Mohn får trolig vaksinen i dag.

– Jeg er klar for vaksine. Og jeg hadde tatt hvilken som helst av dem, men nå er det sånn at de anbefaler Pfizer sin til oss transplanterte.

Og når han er vaksinert, gleder han seg til å treffe barn og barnebarn uten å holde avstand. Dessuten skal han bli mer sosial igjen.

– Men det avhenger jo også av at de rundt meg er vaksinert, sier Mohn.