Hopp til innhold

Han boret det første hullet i Nordsjøen

Det norske oljeeventyret fyller 50 år i dag. Det betyr at det er femti år siden Nordal Torstensen sto på boredekket for å hente opp de første dråpene av det som skulle bli Norges rikdom.

Nordahl Torstensen

Nordal Torstensen var med på den aller første boringa på norsk sokkel.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Det var veldig mange inntrykk. Da vi kom ut på riggen og på boredekket ante vi ikke hva som var opp eller ned, men det var amerikanere der ute som sørget for at alt gikk riktig for seg, sier Nordal Torstensen.

Den snart åtti år gamle oljepioneren husker godt merkedagen for femti år siden. Rigge «Ocean Travler» hadde kommet fra USA for å lete i Norge, og nå skulle boret i bakken for første gang.

– Det var knallhardt arbeid, men det var i vant med. Vi var unge, og det var sånn det var, sier han.

I dag er det 50 år siden den første leteboringen etter olje på norsk sokkel fant sted. Det var Esso som stod for boringen den 19. juli 1966.

VIDEO: Hatten som Nordal Torstensen brukte i sin offshore-karriere har nå havnet på norsk oljemuseum. Foto: Kees Fjellvang/NRK.

Oljen forandret Norge

Norsk olje og gass anser 19. juli, da den første leteboringen etter olje på norsk sokkel fant sted, som den offisielle 50-årsdagen for norsk olje- og gassvirksomhet.

– Tenk på hvordan disse femti årene har forandra Norge, og ikke minst Rogaland. Før olja kom var vi et alminnelig europeisk samfunn og misunte Sverige som hadde en verdiskapning på 1,5 gang per innbygger mer enn oss. Nå er det motsatt. Den fantastiske utviklingen har gjort at vi år etter år blir utpekt som et av verdens beste land å bo i, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, leder i Norsk olje og gass.

Karl Erik Schjøtt-Pedersen og Bjørn Harald Martinsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen leder Norsk Olje og Gass.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

På disse femti årene har utviklingen i olje- og gassindustrien gått utrolig fort, og ifølge han, brutt mange barrierer.

– Allerede året etter oppstarten var vi i gang med å bygge en norsk plattform og norsk leverandørindustri var i gang. Vi krysset Norskerenna, som ingen trodde var mulig. Vi bygget Troll-plattformen, som er fire ganger så høy som Oslo Plaza og er verdens største flyttbare byggverk, sier han.

– Fortsatt omstilling og nye løsninger

I løpet av 50 år er det boret 5745 brønner: 1580 for leting og 4165 for produksjon. Og i dag ligger halvparten av de oppdagede ressursene fortsatt under bakken.

– Nå starter vi på de neste 50 årene med norsk oljeproduksjon, og det viktigste er som før å hele tiden omstille oss, og finne nye løsninger, sier Schjøtt-Pedersen.

50-årsdagen blir markert samtidig med at arbeidsledigheten i oljefylket Rogaland er på et rekordnivå. Veldig mange har mista jobben i oljenæringa.

Nordahl Torstensen

Nordahl Torstensen i utstillinga av et kontrollrom hos Norsk Oljemuseum.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

På vei mot ei konkurransedyktig oljenæring

Oljepioneren Nordal Torstensen misunner ikke de som har jobb i olja i dag, men mener vi delvis er skyld i krisen selv.

– Det er knalltøft, men jeg tror nok vi må erkjenne at det er ingenting som vokser inn i himmelen, og jeg tror vi gikk litt amok med kostnadene, sier Nordal Torstensen.

Schjøtt-Pedersen er delvis enig.

– Denne store omstillinga vi er inne i skyldes først og fremst at kostnadsnivået var altfor høyt. Vi må omstille for å få en konkurransedyktig næring i fremtiden, sier han.