Hopp til innhold

Nå får olja millioner til omstilling

En rekke oljebedrifter langs sør- og vestlandskysten har fått 14 millioner kroner til omstilling. Nå skal de snu seg både mot utlandet og til andre næringer.

Smøring av gjenger hos Norse Oilfield Services

Norse Oilfield services i Tananger er en del av klyngen Alloyance. de får i overkant av en halv million kroner for å omstille seg.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Olje næringa er svært utsatt nå, og derfor har vi fått totalt 20 millioner kroner på tvers av fylkesgrenser for å jobbe for å beholde kompetanse og bidra til omstilling, sier fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun.

Mens arbeidsledigheten øker, og klimaproblemene kommer høyere på dagsorden har maset om omstilling for oljeleverandører tiltatt i styrke.

Nå har noe av maset fått resultater, 14 millioner i første omgang, tildeles i dag bedrifter og klynger langs kysten i Sør-Norge for å sikre arbeidsplasser.

– Målet er å beholde kompetanse til den dagen konjunkturene snur, sier Hestetun.

Penger til internasjonal satsing

I januar ble Hordaland fylkeskommune gitt ansvaret med å lede et felles omstillingsarbeid for fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene.

Størstedelen av potten gis til Intsok, en gruppe som jobber for å hjelpe norske bedrifter til internasjonale markeder. De fem millionene de får skal brukes til tiltak i alle seks fylkene.

Blant mottakerne er industriklynga Alloyance på Jæren, der 16 bedrifter har gått sammen for å satse mot nye markeder.

Her er hele lista:

  • Intsok – 5.077.500 kroner
  • Molde Kunnskapspark AS – 1.920.000 kroner
  • GCE Subsea – 1.370.000 kroner (skal brukes på prosjekt i Agder-fylkene, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal)
  • Smart Suite Subsea, Sub Sea services – 1.311.000 kroner (prosjektet er forankret i Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal)
  • ON Offshore Network – 1.030.000 kroner (til omstilling på Nordmøre)
  • Maritim forening Sogn og Fjordane – 900.000 kroner
  • Fra olje og gass til havbruk, GCE Subsea – 763.000 kroner (alle seks fylker)
  • Gode Sirklar, 12 bedrifter i Sotra Industrial Group- 600.000 kroner
  • Alloyance, bedriftsklynge på Jæren – 560.000 kroner
  • Homesourcing, ledet av Askøy kommune – 530.000 kroner

Konkrete tiltak

Anne Gine Hestetun

Anne Gine Hestetun er fylkesordfører i Hordaland.

Foto: Hordaland fylkeskommune

– Det er viktig at staten medvirker til å realisere konkrete tiltak og prosjekt for å møte utfordringene i petroleumsindustrien på Sør- og Vestlandet, seier statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Flere av prosjektene er nettopp det, konkrete. For GCE Subsea er det bruken av oljeteknologi som skal brukes til havbruk, mens industriklyngen, Alloyance på Jæren, skal ta med seg produktene og løsningene sine til Tyskland.

Også fungerende fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) i Rogaland er fornøyd.

– Dette er veldig viktig, sier Chesak.

Hordaland fylkeskommune leder omstillingsutvalget, og fylkesordfører Hestetun, forteller at de som har fått midler har fått opp til 35 prosent finansiering. Det har kommet inn 33 søknader med et samlet søknadsbeløp på 60 millioner kroner.