NRK Meny
Normal

Høye priser har bremset salget av nye boliger

Salget av nye boliger er halvert det siste året. Norsk Familieøkonomi mener boligbyggerne må tilby enklere og billigere boliger for å få fart på omsetningen.

Leilighet i Stavanger til 2,5 millioner

Norsk Familieøkonomi mener utbyggerne må tilbake til tegnebrettet for å bygge billigere boliger. Bildet er fra 2012 og viser en leilighet i Stavanger til 2,5 millioner kroner.

Foto: finn.no

– Årsaken er uten tvil altfor høye priser. Prisene på nye boliger er satt i et luksusmarked. Det betyr at boligprisene ikke er på det nivået som den som etterspør bolig kan legge seg på.

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi mener det er på tide at boligentreprenørene innser realitetene.

Les også: Dyrere å selge bolig, tryggere å kjøpe

Les også: Stadig flere vil selge

Virkeligheten i markedet for nye boliger er at salget er i fritt fall. En rapport fra Econ Nye Boliger viser at det er solgt 290 nye boliger i Rogaland og Hordaland de siste to månedene. Det er bare rundt halvparten av det som ble solgt i den samme perioden i fjor.

331 dager i markedet

Den voldsomme oppbremsingen startet i fjor høst. I oktober 2012 ble hver tredje nye bolig i markedet i Stavanger solgt. I juni i fjor var andelen solgte redusert til 20 prosent. Så falt det til fem prosent i august.

Bygger nye leiligheter i Haugesund

En rapport fra Econ Nye Boliger viser at det er solgt 290 nye boliger i Rogaland og Hordaland de siste to månedene.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

De siste to månedene er det bare sju prosent av de nye boligene som er til salgs i Stavanger som har funnet en kjøper.

Les også: Mer enn dobbelt så mange boliger til salgs

Les også: Trenger 50.000 nye boliger innen 2030

I Sandnes er det tilsvarende tallet 9 prosent, og i resten av Rogaland 11 prosent.

Den såkalte liggetiden, eller hvor mange dager som i gjennomsnitt går fra en ny bolig blir lagt ut for salg til den er solgt, en nå hele 331 dager i Stavanger. Det går raskere i Sandnes (249 dager) og i resten av Rogaland (239 dager).

– Flere etterspør fire vegger og tak

Sjeføkonomen i Norsk Familieøkonomi mener boligutbyggerne har feil fokus.

– De roper altfor mye på at de tekniske kravene er for høye og for dyre, universell utforming og egenkapitalsituasjonen for låntagere i bank. Det blir en for liten og for dårlig unnskyldning, mener Krohn-Pettersen.

Han oppfordrer utbyggerne til å gå tilbake til tegnebrettet for å få omsetningen opp igjen.

Les også: Svakest prisutvikling i Stavanger-regionen

Les også: Vil vrake boligkrav

– Det er flere og flere som etterspør to og treromsleiligheter i stedet for fireroms. Flere etterspør fire vegger og tak. Så kan de gå ut og kjøpe seg et IKEA-kjøkken og IKEA-bad selv, i stedet for at de skal ha svære marginer på underleverandører, sier Krohn-Pettersen.