Høye priser har bremset salget av nye boliger

Salget av nye boliger er halvert det siste året. Norsk Familieøkonomi mener boligbyggerne må tilby enklere og billigere boliger for å få fart på omsetningen.

Leilighet i Stavanger til 2,5 millioner

Norsk Familieøkonomi mener utbyggerne må tilbake til tegnebrettet for å bygge billigere boliger. Bildet er fra 2012 og viser en leilighet i Stavanger til 2,5 millioner kroner.

Foto: finn.no

– Årsaken er uten tvil altfor høye priser. Prisene på nye boliger er satt i et luksusmarked. Det betyr at boligprisene ikke er på det nivået som den som etterspør bolig kan legge seg på.

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi mener det er på tide at boligentreprenørene innser realitetene.

Les også: Dyrere å selge bolig, tryggere å kjøpe

Les også: Stadig flere vil selge

Virkeligheten i markedet for nye boliger er at salget er i fritt fall. En rapport fra Econ Nye Boliger viser at det er solgt 290 nye boliger i Rogaland og Hordaland de siste to månedene. Det er bare rundt halvparten av det som ble solgt i den samme perioden i fjor.

331 dager i markedet

Den voldsomme oppbremsingen startet i fjor høst. I oktober 2012 ble hver tredje nye bolig i markedet i Stavanger solgt. I juni i fjor var andelen solgte redusert til 20 prosent. Så falt det til fem prosent i august.

Bygger nye leiligheter i Haugesund

En rapport fra Econ Nye Boliger viser at det er solgt 290 nye boliger i Rogaland og Hordaland de siste to månedene.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

De siste to månedene er det bare sju prosent av de nye boligene som er til salgs i Stavanger som har funnet en kjøper.

Les også: Mer enn dobbelt så mange boliger til salgs

Les også: Trenger 50.000 nye boliger innen 2030

I Sandnes er det tilsvarende tallet 9 prosent, og i resten av Rogaland 11 prosent.

Den såkalte liggetiden, eller hvor mange dager som i gjennomsnitt går fra en ny bolig blir lagt ut for salg til den er solgt, en nå hele 331 dager i Stavanger. Det går raskere i Sandnes (249 dager) og i resten av Rogaland (239 dager).

– Flere etterspør fire vegger og tak

Sjeføkonomen i Norsk Familieøkonomi mener boligutbyggerne har feil fokus.

– De roper altfor mye på at de tekniske kravene er for høye og for dyre, universell utforming og egenkapitalsituasjonen for låntagere i bank. Det blir en for liten og for dårlig unnskyldning, mener Krohn-Pettersen.

Han oppfordrer utbyggerne til å gå tilbake til tegnebrettet for å få omsetningen opp igjen.

Les også: Svakest prisutvikling i Stavanger-regionen

Les også: Vil vrake boligkrav

– Det er flere og flere som etterspør to og treromsleiligheter i stedet for fireroms. Flere etterspør fire vegger og tak. Så kan de gå ut og kjøpe seg et IKEA-kjøkken og IKEA-bad selv, i stedet for at de skal ha svære marginer på underleverandører, sier Krohn-Pettersen.