Hopp til innhold

Dyrere å selge bolig, tryggere å kjøpe

Neste år må takstmannen bruke mer tid i boliger som skal selges. Prisen må boligselgerne betale – men Forbrukerrådet jubler over at folk kan gjøre tryggere kjøp.

Bjørn Åge Maribu

Bjørn Åge Maribu er takstmann i Stavanger. Her måler han fukt på badet i en leilighet som skal selges. Badet er et av rommene han må bruke mer tid på etter 1. januar 2015.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Et oppdrag som dette tar meg nok en halvtime ekstra om et år, sier takstmann Bjørn Åge Maribu.

Laser

Leilighetens areal måles opp med laser.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Fuktmåler på kjøkken

På kjøkkenet sjekker han om det er fukt som følge av lekkasje fra vask eller oppvaskmaskin.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Han har akkurat gått gjennom en litt over 30 kvadratmeter stor leilighet som skal selges i Stavanger. Det tok litt mindre enn 45 minutter å blant annet måle opp arealet, måle fukt på kjøkken og bad, sjekke rørene under vasken i begge rom og måle fall til sluket på badet.

Om ett år må han i alle fall bruke 50 prosent mer tid, og selgeren må betale mer for jobben han gjør. Men boligkjøperen kan føle seg enda tryggere, mener Forbrukerrådet.

Alle MÅ ha boligsalgsrapport

I dag selges de fleste boligene i Stavanger-området med en såkalt boligsalgsrapport eller tilstandsrapport, som forteller i hvor god stand en bolig er. Andre steder i landet brukes verditakst, som er en mindre omfattende gjennomgang av boligen.

Det er Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) som har vedtatt at boligsalgsrapport skal følge alle salg. Den nye standarden, NS 3600, har både Forbrukerrådet, meglerbransjen, takstmennene, forsikringsbransjen og bygningstekniske fagmiljøer bidratt til.

Rapportene blir mer omfattende

Boligsalgsrapporten skal også bli mer omfattende enn den er i dag. Bad skal for eksempel gås enda grundigere igjennom, og det elektriske anlegget likeså. I tillegg skal alle takstmenn bruke det samme dataverktøyet for å utforme rapporten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Boligsalgsrapport

Fra boligsalgsrapportene til to boliger som selges på finn.no nå. Slike formuleringer blir ikke tillatt i framtida.

Foto: Montasje

Alle endringer og oppgraderinger i boligen skal også dokumenteres. Pusser du for eksempel opp badet, må firmaet du bruker dokumentere hva som er gjort. En kvittering er ikke nok. Greier du ikke dokumentere, får du en svakere tilstandsgrad.

Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet

Thomas Bartholdsen.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.no

– Vi har sett hvor mange som angrer

– Dette har vært et krav fra Forbrukerrådet i 40 år, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig hos Forbrukerrådet.

Han mener boligkjøpere har knapt med tid på å avgjøre sitt livs største investering.

– Vi har vært svært frustrerte i Forbrukerrådet. Vi har sett mengden av konflikter som oppstår, og hvor mange som angrer etter bolighandelen, sier han.

Han mener den nye rapporten, og at alle boliger skal selges med rapport, gjør at bolighandelen kommer inn i bedre spor enn det har vært de siste tiåra.

Ønsker lovendring

– Det blir lettere å oppfatte forskjellen mellom et godt eller dårlig kjøp. Styling med tepper og puter får fokuset bort fra boligen og over på ting som er irrelevante. Vi er glade for at boligsalgsrapport nå blir et krav, sier Bartholdsen, som likevel kunne ønska seg én ting: At kravet til boligsalgsrapport kommer inn i lovverket.

Det vil Forbrukerrådet fortsette å jobbe for, for de nye reglene gjelder ikke for boliger som selges privat eller gjennom advokat – kun for eiendomsmeglere som er tilslutta EFF.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fall til sluk på bad

På badet måler takstmannen fall til sluket. Fra neste år må han blant annet også bore hull i «tilstøtende vegg» for å sjekke at membranen er på plass.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Takstmann Bjørn Åge Maribu jobber i Takst Team AS i Stavanger, og er sjøl med på å utforme krava til dataprogrammet rapportene skal skrives i. Dette er et samarbeid mellom de to organisasjonene Norges Takseringsforbund og NITO Takst.

Maribu vil ikke anslå hvor mange flere tusenlapper oppdraget i leiligheten hadde kosta med den nye standarden, men han er helt enig i at det er flott for forbrukerne.

Takstmenn må på kurs

– Det blir mange kontrollpunkter, informasjonen er oversiktlig og det blir mindre variasjoner mellom takstmennene. Jeg tror ikke kjøperne kommer til å protestere. Til å begynne med vil nok enkelte selgere ha en annen mening, sier han, som likevel tror dette kommer til å gå seg til med tida – for alle parter.

Det er mye kunnskap i dagens takstbransje mener han, men alle må på kurs og bli sertifisert av Veritas for å kunne jobbe etter 1. januar 2015.

– Alle må på tredagerskurs i hvordan standarden skal tolkes, og lære om elektro og fuktmekanikk. Utover dette er det basiskunnskap, sier han.

– Jeg går inn i dette med litt skrekkblandet fryd, men jeg det blir bra. Rapporten blir omfattende, men produktet ser bra ut, og det blir flott for forbrukeren, sier han.