Tror ikke Michelin har besøkt Norge

Leder for Gastronomisk Institutt i Stavanger er svært skuffet over den nye Michelin-guiden, og mener Michelin ikke har tatt Norden på alvor.

Tommy Raanti

Tommy Raanti hadde sett fram til den nye Michelin-guiden, men det ble ikke hva han hadde håpet på.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Jeg mistenker at Michelin-inspektørene ikke har reist rundt på restauranter i Norge. Det er en stor, stor skuffelse, sier Tommy Raanti, daglig leder ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Det begrunner han med at Norges Michelin-status fortsatte på stedet hvil.

Michelin har nå presentert sin restaurantguide for Norden, og flere forventet at også restauranter i byer utenfor Oslo for første gang kunne bli tildelt stjerner. Men det skjedde ikke.

Hvis de først skal gå ut med en Nordisk guide, så bør jo den være skikkelig.

Tommy Raanti, daglig leder ved Gastronomisk institutt

– Samme i Sverige og Danmark

Ranti har klare oppfatninger av kvaliteten på arbeidet bak Michelin-guiden.

– Det kan nok hende at de har fokusert spesielt på Danmark, og de har gitt noen stjerner i Malmö. Det er jo en stor by veldig tett opp til København. Nå har jeg ikke sett den fullstendige listen for Danmark og Sverige, men jeg mistenker at det samme har skjedd i Sverige som i Norge, at de kun har fokusert på Malmö, sier Raanti.

Michelin avviser påstanden

I et intervju med NRK sier Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis at de har besøkt byer også utenfor Oslo.

– Det gjorde vi, men vi fant ikke det nivået vi hadde håpet på. Men det er nok bare et tidsspørsmål før det skjer. Jeg tror at kjøkkensjefene er motiverte av Michelin, sier han.

– En stor skuffelse

– De bør virkelig ta seg bryet med å reise rundt å besøke de stedene som er verdt å besøke. Det er ganske mange av dem. For min del virker det ikke som om de har gjort det. Da kunne de heller ventet til neste år med å gi ut en guide som er utarbeidet skikkelig, mener Raanti.

I oljebyen er skuffelsen stor over at restauranten Renaa ikke fikk verken omtale eller stjerne. I tillegg nevner Raanti «Lysverket» i Bergen som eksempel på norske restauranter som er på høyde med de Oslo-restaurantene som har stjerne i Michelin-guiden.

– Jeg er litt tom for ord egentlig. Jeg føler at dette ikke ble helt det vi hadde sett fram til, nemlig at de tar Norden mer på alvor. Etter min mening så har de ikke det, sier Raanti.

Sven Erik Renaa hadde ikkje forventa stjerne, men er glad for at det var så mange rundt han som gjorde det.

VIDEO: Sven Erik Renaa hadde ikke regnet med stjerne, men er glad for at andre mener han burde fått det.