Hopp til innhold

Ingen nye Michelin-stjerner til Norge

Norske restauranter tildeles fem Michelin-stjerner, og ingen byer utenfor Oslo er representert. Eyvind Hellstrøm er skuffet.

Maaemo

TO STJERNER: Torsdag ble det kjent at restauranten Maaemo får beholde sine to stjerner i Michelin-guiden. Kjøkkensjefen Espen Holmboe Bang (bak) og restaurantsjef Pontus Dahlström er veldig fornøyde.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Michelin har nå presentert en frittstående restaurantguide for Norden, og flere forventet at også restauranter i byer utenfor Oslo for første gang kunne bli tildelt stjerner.

Men fasit er at ingen nye norske restauranter får stjerner. Maaemo beholder sine to stjerner, mens Statholdergaarden, Ylajali og Fauna beholder sin ene.

(Se full oversikt over alle nordiske restauranter i faktaboksen. Se også kart over hvor de ulike restaurantene er helt nederst i saken).

Antydet også mindre byer

Eyvind Hellstrøm

SKUFFET: Mesterkokk og programleder mener at Michelin-utdelingen er mye buzz og lite innhold.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Dette er identisk med sist stjerneutdeling for ett år siden, da Maaemo ble tildelt to, mens Statholdergaarden, Fauna, Ylajali og Bagatelle fikk én hver. Siden den gang har Bagatelle lagt ned, mens Ylajali varsler at de gir seg i løpet av året.

Michelin har antydet at mindre byer utenom hovedstedene skal få plass i den nordiske guiden.

De nye byene som er representert i Norden, er Malmö og Århus. Ingen restauranter er tildelt tre stjerner

– Det er svært viktig for oss å se på hvilke områder vi skal velge. Det er mange små byer i Norden hvor det skjer spennende ting, sa en Michelin-talsperson for ett år siden.

Oslorestauranten Maaemo beholder sine to stjerner i Michelinguiden. Det ble klart idag.

Espen Holmboe Bang på Maaemo kan konstatere at restauranten beholder sine to stjerner i Michelin-guiden.

Hellstrøm skuffet

Michelin-premiert kjøkkensjef og programleder Eyvind Hellstrøm sier til NRK.no at det er enormt mye buzz men lite innhold rundt utdelingen.

– De skulle jo lansere en nordisk guide, men jeg syns ikke den er særlig nordisk. Det er kun to nye byer, og fokus på hovedstedene, sier han.

Han mener at det positive med Michelin er all oppmerksomheten de gir til restauranter og det å spise ute.

– Men jeg er skuffet på vegne av flere restauranter, men også på vegne av byene Trondheim, Bergen og spesielt Stavanger. Det mener jeg er Norges beste restaurantby. Både Re-Naa og Tango hadde fortjent utmerkelser syns jeg.

Fornøyd kjøkkensjef

Espen Holmboe Bang ved Maaemo sier at han er kjempefornøyd med å beholde to stjerner, selv om flere spekulerte på forhånd i om Oslo-restauranten kunne klare tre.

– Det en prestasjon å beholde stjernene. Vi jublet da vi fikk nyheten, sier han.

Han synes det er flott at Michelin legger ut en nordisk guide.

– Jeg ser mer på Skandinavia som en region, og mener det ikke er så viktig hvilke land eller byer som får utmerkelser.

Oro Bar & Grill og Restaurant Eik belønnes som i fjor med «Bib Gourmand», nivået under stjerne. Dette indikerer at det er en bra restaurant som serverer god mat til rimelige priser. Lille B har i år falt ut av denne listen.

Michelin restauranter i Norge
Michelin restauranter København
Michelin restauranter Stockholm
Michelin restauranter Gøteborg
Michelin restauranter Malmø
Michelin restauranter Helsinki
Michelin restauranter Danmark

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh