Hopp til innhold

Gabriela vil jobbe for pengene – ikke tigge

I høst har Gabriela Caldaramu og andre tilreisende i Haugesund laget sitteunderlag og drops. Alt ble utsolgt på kort tid. Nå håper Kirkens Bymisjon at de kan gi flere muligheten til å jobbe slik at de slipper å tigge på gata.

Fattige tilreisende fra Romania

Gabriela Caldararu (t.v.) og svigermor Ana Pantilica kommer fra Targu Carbunesti, nesten 300 kilometer vest for Bucuresti i Romania. For seks år siden kom de til Haugesund. I høst har de laget de populære sitteunderlagene «Varme hjerter – varme rumper», som ble utsolgt på kort tid.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

Gabriela Caldaramu fra Romania er en av dem som har tovet og brodert de populære sitteunderlagene «Varme hjerter – varme rumper».

– Jeg sender penger hjem til barna, sånn at de kan klare seg, og komme seg videre i livet, sier hun.

For seks år siden dro Caldaramu til Norge sammen med ektemannen, svigerforeldrene og den ene sønnen. De hadde hørt at det var penger i Norge.

I Romania fikk de seg ikke jobb. Første stopp var Oslo. Caldaramu og familien tigget på gaten i tre måneder.

– Det var ingen som behandlet meg dårlig. Noen kom bort og strøk meg på armen. Andre ble sinte fordi vi måtte bo ute, mens noen mente jeg burde få meg en jobb. Jeg vil jo jobbe, sier hun.

Visste de måtte sove i bilen

Det var mange fattige tilreisende i hovedstaden og familien bestemte seg for å kjøre til Haugesund. De tre første årene sov de i bilen på en parkeringsplass.

– Det var kaldt, men vi visste at vi måtte sove i bilen. Det hadde venner fortalt oss, sier Caldaramu.

Nå har de seng på akuttovernattingen hos Kirkens Bymisjon. Caldaramu selger «Folk er folk» på dagtid. Bladet kjøper hun for 25 kroner og selger videre for 100.

Initiativ fra frivillige

Det var i høst at frivillige hos Kirkens Bymisjon i Haugesund fikk ideen om at de fattige tilreisende burde lage noe de kunne selge.

– Vi begynte å lage drops i slutten av november. Vi angrer på at vi ikke begynte før, men vi kommer til å fortsette på nyåret, sier Hilde Røssehaug i Kirkens Bymisjon.

Drops Kirkens bymisjon

Ei av de fattige tilreisende kvinnene har spesialisert seg på å lage ulike typer drops. Alle pakkene er utsolgt.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

– Nordmenn går på tur og har med sitteunderlag

Mens ei kvinne har spesialisert seg på å lage drops, har Gabriela Caldaramu og flere av de andre lært seg å tove og brodere sitteunderlag. Et produkt de aldri hadde hørt om før.

– De forsto vel ikke helt hva det var, og produserte en del før vi forklarte at nordmenn går på tur og de har med sitteunderlag, forteller Marit Helen Skogøy i Kirkens Bymisjon.

Sitteunderlag Kirkens Bymisjon

Gabriela og Ana er to av kvinnene som har tovet og brodert sitteunderlag hos Kirkens Bymisjon i høst.

Foto: Kirkens Bymisjon

Skogøy mener det er viktig for de fattige tilreisende å få sjansen til å jobbe.

– Jeg tror det utgjør en stor forskjell å gi dem et alternativ til tigging. Dette er mennesker som ønsker å jobbe. Det gjør noe med selvtilliten, og det gjør noe med hvordan man ser på seg selv hvis man er med jobb eller uten jobb. Det er det samme som med arbeidsledige fra Norge, sier Skogøy.

Produksjonen av drops og sitteunderlag har til nå blitt organisert av frivillige. På nyåret håper Bymisjonen at de kan få penger slik at de kan utvide tilbudet.